Европа

ЕС разреши да закупим руската и китайската ваксини

ЕС разреши да закупим руската и китайската ваксини

 

 

1a9689fffe5447bbb899aa0b1917b714

 

Държавите от Европейския съюз имат всички законови права за закупуване на руски или китайски ваксини срещу коронавируса, но ще носят сами пълната отговорност за последиците от тяхната употреба.

 

 

 

Това заяви официалният представител на Европейската комисия Ерик Мамер на брифинг в Брюксел, предава TACC и Агенция Фокус.

 

 

 

 

„Ние (ЕK) определихме портфолио от общи покупки на ваксини, което налага на страните, участващи в тази стратегия, задължението да не водят паралелни преговори с компании, доставящи ваксини. От юридическа гледна точка страните от ЕС имат право да закупуват ваксини от доставчици, които не са включени в европейския пакет за предварителна поръчка за ваксини“, заяви Мамер, отговаряйки на въпрос относно възможността за доставка на руски ваксини в страните от Общността.

 

 

 

Говорителят подчерта, че като разрешат използването на тези ваксини на национално ниво, страните от ЕС „ще носят самостоятелна отговорност за всички последици от употребата им“.

 

 

 

 

От август миналата година Европейската комисия подписа шест договора за предварителна поръчка на 2,6 милиарда дози ваксини със западни компании. Към настоящия момент лиценз на ваксините в ЕС са получили компаниите Pfizer, Moderna и AstraZeneca. И трите производители вече са започнали доставки за ЕС, но в по-малки обеми от предвидените в договорите, поради производствени и логистични проблеми.

 

 

Коментирайки въпроса за разрешаването на употребата в ЕС на ваксини, които не са включени в този пакет на ЕК, включително руската „Спутник V“, Мамер каза: „Има общоевропейски процес на сертифициране на ваксини, базиран на процедурите на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Съществува обаче и процедура, разрешаваща употребата на препарати при спешни случаи, при условие че пълната законова отговорност за последиците от употребата е на държавите-членки. Това позволява придобиването на ваксини, които не са получили разрешение за комерсиализация на пазара на ЕС от Европейската комисия въз основа на препоръката на EMA“.

 

 

 

По този начин страните от ЕС имат законовото право да купуват други ваксини. Разбира се, Европейската комисия вярва, че е създала свой собствен пакет за ваксинация, който предоставя на държавите достъп до необходимите обеми ваксини и това е най-добрият начин за закупуване ваксини“, заключи Мамер.

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024