Политика

Кунчев: Стиснете зъби още малко, това ще е последната вълна за този сезон

Кунчев: Стиснете зъби още малко, това ще е последната вълна за този сезон

kunchev-stisnete-zabi-oshte-malko-tova-260

 

 

 

„Стиснете зъби още малко. Говорим най-вероятно за последна за този сезон вълна. Ако успеем да се справим и да минем без много жертви, би било добре“, заяви главният здравен инспектор Ангел Кунечв пред БНТ.

 

 

 

В момента тече съвещанието на Областния щаб на София, на което се разглеждат мерките, които да се въведат от края на седмицата. Новите мерки се внасят като предложение от шефа на Столичното РЗИ Данчо Пенчев, но Ангел Кунчев стои зад тях напълно.

 

 

 

Кунчев заяви, че предстоящото затваряне в София бъде за две седмици и в него се предвижда преминаване на учениците изцяло на дистанционно обучение, затваряне на детските градини, заведенията, фитнесите, моловете, игралните зали и всякакви обекти, които събират повече хора.

 

 

 

Ангел Кунчев не се нае да каже предварително дали мерките ще бъдат приети, тъй като се отчитат много фактори, включително и икономически, а и психологически, тъй като всички са наясно, че умората и пренапрягането на гражданите са големи.

 

 

 

На първо място трябва да са болниците и дали те могат да поемат болните и да им осигурят здравни грижи, заяви Кунчев.

 

 

 

Според Кунчев в следващите 3 до 4 седмици ще е най-натоварено и ще има най-много случаи, но след това се очаква спад на случаите.

 

 

Въпросът дали има връзка между ваксинацията с препарата на „Астра Зенека“ и смъртните случаи в последните дни е доста сложен и изисква много подробен анализ.

 

 

 

Той подчерта, че всяка ваксина трябва да отговаря на две неща – безопасност и ефикасност.

„Аз бих казал, че безопасността стои преди ефикасността, защото, ако не сме убедени, че е безопасна, дори и да е много ефикасна, пак не би трябвало да я ползваме. Така че разчитаме на мнението на нашите експерти, които работят по въпроса, както и на органите от Европейската агенция по лекарствата. Тази лаборатория има значителен потенциал от учени и лаборатории, които могат да дадат съвсем точно решение“, отбеляза Кунчев.

 

 

 
Главният държавен здравен инспектор добави, че количествата заявени ваксини от другите фирми са недостатъчни не само за България, а за целия свят. Към средата на април се очакват първите количества от разрешената вече ваксина на „Джонсън и Джонсън“, която е еднодозова и ще облекчи процеса на ваксинация. Очакват се и нови дози на ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“ и това би спомогнало имунизационния процес.

 

Трафик нюз, БНТ

Политика

More in Политика

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024