ОБЩЕСТВО

Кунчев: Числата се покачват, идват южноафриканския, бразилския и нигерийския коронавирус

Кунчев: Числата се покачват, идват южноафриканския, бразилския и нигерийския коронавирус

 

big_ctidyt

 

 

14-дневната заболеваемост у нас върви нагоре основно заради британския вариант на коронавируса. След него идва обаче и южноафриканския, бразилския, и много тревожния нигерийски вариант. Дали ще има върхове на заболеваемостта зависи само от нас, коментира главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинка на здравния министър.

„Който ни обвинява в насаждане на страх и психоза, нека отговори на това каква е цената да премълчаваш истината“, коментира той.

 

 

14-дневната заболеваемост достигна 285 на 100 хиляди. България е на 18 място в ЕС и пето на Балканския полуостров.

 

 

„Най-засегната страна в ЕС е Чехия. Ако наложим техните данни на България, щяхме да имаме над 12 хиляди случаи у нас. Възможно ли е – да, както в други държави. Дали ще стигнем тези върхове в тази трета вълна зависи от всеки дали ще спазва мерките или не“, каза още доц. Кунчев.

 

 

 

„Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, обсъждаме прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяването на пандемията в тези места“, обяви здравният министър.

 

 

 

„Очевидно ситуацията в страната се дължи на циркулирането на новия британски вариант на вируса“, отбеляза проф. Тодор Кантарджиев.

 

 

 

„Вчера на съвещанието при министър-председателя проф. Кантарджиев потвърди тази информация. Виждате, че увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента, но не само на тях, а именно на високата възприемчивост и високото ниво на по-бързо заразяване с новия вариант на този вирус“, уточни здравният министър.

 

 

 

Изминаха няколко дни от разхлабването на мерките срещу коронавируса у нас. На 1 март бяха отворени заведенията и игралните зали, което дойде като глътка въздух за бизнеса.

 

 

Ангелов отново направи емоционално признание, че много хора вече са се срещнали с вируса

„Много по-голям е страхът, който идва отвън – от неверните новини, фалшивите сайтове, конспиративни теории“, каза с огорчение той и подчерта, че „всеки ден се борим с лъжи“.

 

 

 

„Страхът отвън е този, който налага всеки един от нас да вярва на сайтовете, телевизиите и медиите, които разпространяват истината. Именно за това всеки четвъртък даваме истината такава, каквато е – без да я шлайфаме“, увери Ангелов.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024