Политика

Нов шамар: Държавният департамент на САЩ с унищожителна критика към България

Нов шамар: Държавният департамент на САЩ с унищожителна критика към България

phpnaeegp_559x3452
Свободата на изразяване е в състояние на “свободно падане”. Безброй много случаи на контролиран вот са били регистрирани в България от Transparency International.
Въпреки че законът предвижда наказателни преследвания срещу официални лица по обвинения в корупция, правителството не прилага законът ефективно – държавни служители по всички етажи са замесени в корупция, подкупи, конфликт на интереси.

Това са само част от болезнените констатации, направени в официален доклад за правата на човека от Държавния департамент на САЩ. Констатациите са за всички държави по света, но в секцията за България чуваме вече до болка познати истини. Впрочем, проблемите с корупцията и медийната свобода бяха посочени от двама американски сенатори съвсем наскоро, но позицията не бе взета на сериозно. Бе определена от властимащите като “лично мнение”. А какъв е този доклад?

 

 

 
Документът е обширен. В доклада се споменава и фигурата на главния прокурор Иван Гешев. Споменава се поименно Делян Пеевски.

 

 

Важни въпроси по отношение човешките права в България са полицейското насилие, произволните арести, сериозните проблеми със съдебната независимост и ограниченията върху свободното изразяване, в това число медийна цензура и корпоративен и политически натиск върху медиите. Констатирани са сериозни корупционни практики.

 

Посочва се, че съществуват съществени проблеми, свързани с правата на човека, които обхващат насилствено отношение от страна на полицията, произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система, сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите, връщане на бежанци или търсещи убежище лица, тежки корупционни деяния и други.

 

 

 

„Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността“, пише в доклада.

 

 

 

В документа на Държавния департамент пише още, че бизнесменът и депутат Делян Пеевски редовно използва своя контрол над медиите, за да осигурява позитивно отразяване за определени политици и главния прокурор.

 

 

 

 

Докладът отбелязва полицейското насилие срещу протестиращи през 2020 г., които настояваха за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Конкретно споменати са случаите с Димитър Педев и журналиста Димитър Кенаров, които бяха бити от полицаи и после това насилие на практика не беше разследвано.

 

 

Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността, се казва в доклада.

 

 

 

Документът на Държавния департамент споменава и потискането на свободата на словото с аргумента, че се разпространяват фалшиви новини. Конкретно е записан случаят с председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова, която беше обвинена миналата година заради предупрежденията си, че може да има дефицит на определени лекарства.

 

 

 

 

В доклада са отбелязани и уволненията на журналисти от Нова телевизия, когато собственик беше близкият до правителството бизнесмен Кирил Домусчиев; съдебното преследване срещу издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев; както и отказа да се разследва побоят над журналиста Димитър Кенаров.

 

 

Целият доклад може да бъде прочетен тук.

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024