ОБЩЕСТВО

Появи се желаещ да осинови новородените близначета, останали без майка и баща

Появи се желаещ да осинови новородените близначета, останали без майка и баща

vuichoto-bliznatsite-ostanali-bez-maika-020

 

 

Вуйчото на близнаците от Карнобат е изявил желание да ги осинови и отгледа заедно с по-голямата им сестричка, която е на 4 години. Той обаче трябва да мине през дълга и тромава процедура, а дотогава двете момченца и кака им ще бъдат под грижите на настойнически съвет.

 

 

 

Близнаците, които се родиха преди 9 дни със спешно секцио, са в добро състояние, ще останат обаче поне месец в Неонатологията на УМБАЛ-Бургас, където лекарите във всяка секунда бдят над тях. За тези 24 часа, в които бе будна след операцията, майката Теодора е успяла да види рожбите си. Неонатолозите са й ги показали по вайбър. Тя не спирала да плаче, научила и че любимият й мъж е починал и това я сринало допълнително.

Припомняме, че смъртта на младите родители, които загубиха битката с Ковид-19, е трагедия, каквато Карнобат не е виждал до момента. Местните хора са разтърсени и са съпричастни с мъката на на двете семейства. Христо и Теодора оставиха три деца кръгли сирачета, след като един след друг си отидоха от този свят. Първо почина Христо, а ден след това майката на децата му Теодора бе докарана в УМБАЛ-Бургас в тежко състояние, бременна с близнаци в 8 месец и с положителен тест за Ковид-19. Момченцата не са записани на името на баща си, тъй като той е починал преди тяхното раждане.

 

 

 

Това е най-трагичният казус в моята практика, каза Павлина Спиридонова, началник на Отдел „Закрила на детето“ в Карнобат, пред Флагман.

 

 

 

„Самосезирали сме се, по майчина линия са в Бургас, а по бащина – в Карнобат и всички имат желание да се грижат за близнаците и сестричката им, каза още експертът. Ще отправим писмо до Община Карнобат за назначаване на настойнически съвет, който ще избере законен представител на децата“, добави Спиридонова.

 

 

 

Близките са заявили желание да отгледат трите деца. Христо и Теодора имат братя и сестри, като вуйчото вече е заявил желанието си да осинови племенниците си. Процедурата обаче е дълга и сложна, ще отнеме доста време, необходимо е да бъдат извършени проверки дали ще има условия за отглеждането им.

 

 

 

Роднините и на бащата, и на майката ще бъдат включени в този настойнически съвет – той представлява един настойник и двама попечители. „Това е най-добрият вариант за предприемане на представителство спрямо децата, защото гарантира на всички институции възможността да могат да работят със семейството. Другият вариант е да се настанят в семейство на близки. Непрекъснато поддържаме връзка и ще стигнем до решение“, каза още Спиридонова.

 

 

 

Двете семейства категорично заявяват, че нямат нужда от дарения или финансова подкрепа. Те ще отгледат трите деца на Теодора и Христо и единственото им желание в момента е да бъдат оставени да изживеят мъката си на спокойствие.

 

 

 

Трагедията е неописуема, нека всички, които искат да правят сензация от тази жестока човешка драма, каквато не пожелавам на никого да се случи и да изпита болката на тези толкова добри и отрудени хора, да уважат решението им, каза близка до семейството, която от тяхно име апелира за етичност и разбиране.

 

 

 

 

glasnews.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024