САЩ

САЩ заплашиха Русия с реакция когато и където те решат

САЩ заплашиха Русия с реакция когато и където те решат

 

115_2

 

 

САЩ ще предприемат „необходимите мерки“ спрямо Русия заради „агресивни действия“, заяви държавният секретар Антъни Блинкен.

 

 

 

„Видяхме различни примери на агресивни действия на Русия… Намираме се в края на разследването на кибератаките чрез фирмата SolarWinds, на намесата в изборите в САЩ, на използването на химическо оръжие при опита за убийство на Алексей Навални… Ще има цена и последствия“, заяви Блинкен в интервю за CNN.

 

 

„Ще предприемем необходимите действия по време и на място, което изберат САЩ, както по отношение на Русия, така и спрямо други страни, създаващи проблеми“, добави Блинкен.

 

 

Освен това държавният секретар увери в твърдото намерение на Вашингтон да засили противодействието на строителството на газопровода „Северен поток-2“.

 

 

„Въведохме санкции против фирмите, които участват в строителството на тръбопровода. Дадохме ясно да се разбере, че ще продължаваме да разширяваме тези санкции“, каза Блинкен, който добави, че САЩ считат „Северен поток-2“ за „лоша идея“, като подчерта, че Вашингтон се стреми неговата позиция да достигне до Берлин (б.р. – тръбопроводът трябва да свърже Русия с Германия).

 

 

„За нас (…) е важно да имаме възможност да кажем това непосредствено на нашия близък партньор Германия“, добави той.

Антъни Блинкен заяви също така, че в отношенията между Китай и САЩ се наблюдава все повече конфронтация, но има и сътрудничество.

 

 

„Не бих опростявал и не бих се спрял на едно определение. Очевидно че в тях (отношенията) има все повече аспекти на противоборство, те определено са конкурентни. Но също така в някаква степен са сътруднически“, отговори Блинкен на въпрос вижда ли Китай като „най-големия противник на САЩ“.

 

 

 

Държавният секретар на САЩ бе запитан директно дали смята престолонаследника в Саудитска Арабия – принц Мохамед бин Салман, за убиец. Но не отговори направо:

 

 

„Ежедневно по целия сват имаме работа с лидери на други страни, които вършат действия, струващи ни се осъдителни и отвратителни. Но от гледна точка на истинската защита на нашите интереси и популяризирането на нашите цели е важно да работим с тях. Престолонаследникът вероятно ще бъде лидер на Саудитска Арабия в далечното бъдеще. Ние сме силно заинтересовани, например, да сложим край на войната в Йемен, която вероятно е най-тежката хуманитарна криза в света. Това ще изисква значително участие на Саудитска Арабия“.

 

 

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън защити решението да не бъде преследван Мохамед бин Салман, който, според доклад на американското разузнаване е одобрил операцията в Истанбул по залавяне и убиване на журналиста Джамал Кашоги през 2018 г.

 

Сега

segabg.com

 

САЩ

More in САЩ

хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024
1010x570

Тръмп: Смъртта на Навални ми изясни, че САЩ е залязваща и проваляща се нация

февруари 19, 2024