ОБЩЕСТВО

Спират планови операции и свиждания в София и всички градове в червената зона. Маски на открито в областен град

Спират планови операции и свиждания в София и всички градове в червената зона. Маски на открито в областен град

big_2393

 

 

 

Нови ограничения за болните навлизат от следващата седмица. Спира се плановият прием за всички болници в червените зони в страната.

 

 

София град и София окръг попада в тази зона близо 300 000 заболели на 100 000 души. Единствената умисъл е да се освободят достатъчно легла за ковид лечение. Това заяви пред БНТ проф. Борис Богов – директор на Александровска болница.

На седмична база с по 2-2,5% се увеличава новопостъпилите. Сега 103 са в ковид бокса, 10 интензивни, останалите средно тежки.

 

 

УМБАЛ „Пирогов“ спира плановия прием, плановите операции и свижданията от понеделник, 8 март. Това обявиха от лечебното заведение. Така се цели ограничаване разпространението на К-19 в УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов”. Ще бъдат спрени и свижданията. 

 

 

Със заповед на проф. Асен Балтов, директор на най-големия спешен център в страната, ще бъде засилен контролът по входовете на болницата.

 

 

Разрешава се само по един придружител на тежко болни пациенти, преминаващи през приемните кабинети на Мултипрофилното спешно отделение на Пирогов.

 

 

Нови локални мерки срещу коронавируса у нас. От днес маските стават задължителни и на открито във Враца. Причината е, че в града има рязък скок на новите заразени. Според заповедта, маските трябва да се носят там, където има струпване на много хора на едно място – като пазарите, например.

 

 

 

Забранени са свижданията в общинските лечебни заведения.

 

 

 

Считано от 5 март до края на месеца децата от предучилищните групи могат да останат вкъщи след като родителите уведомят директора на детската градина. Това решение е взето от министъра на образованието след предложение, направено от кмета на града Калин Каменов.

 

 

 

Засилва се и контролът за спазване на мерките. Освен санкции за системните нарушители е предвидено и преустановяване на работа на обектите, в които има най-сериозни нарушения.

 

 

 

 

Вчера от Щаба препоръчаха евентуални решения за разхлабване или затягане на мерките да се вземат на регионално ниво, в зависимост от ситуацията. В Бургас също отмениха плановия прием в болниците.

 

 

 

Освен това здравните власти посъветваха подобни стъпки да направят и в Кюстендил, Плевен и София.

 

 

 

 

Продължава ваксинацията на приоритетните групи в страната.

И в петък в Пирогов ще бъдат имунизирани с първа доза членове на Секционните избирателни комисия. Ще бъдат ваксинирани и всички, на които трябва да се постави втора доза.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024