ОБЩЕСТВО

Съд посече властта с важна мярка: Глобите за неносене на маска са незаконни!

Съд посече властта с важна мярка: Глобите за неносене на маска са незаконни!

coronavirus-mask-pb

 

 

 

Русенският Районен съд отмени наложена глоба в размер на 300 лева

 

 

 

Състав на Русенския Районен съд постанови решение, с което отменя наложена глоба в размер на 300 лева. Глобата е наложена от служители на МВР на гражданин, за това, че е бил на публично място без да носи защитна маска, в нарушение на издадената заповед на министъра на здравеопазването.

 

 

 
Изложените от съда аргументи за отмяна имат отношение не само към този конкретен случай, но и към всички други подобни случаи на налагане на глоба на лице, което не носи маска, пише сайтът Право и здраве.

 

 

 

Съдия Ралица Русева посочва, че в Закона за здравето има правна норма (чл. 209а), която предвижда налагане на санкция, но същата не определя вида на нарушенията, подлежащи на санкциониране, а препраща към заповеди на министъра на здравеопазването. Законът за административните нарушения и наказания(ЗАНН), обаче не допуска налагане на санкции, ако видът на нарушението не е определен със закон или подзаконов нормативен акт. Тъй като заповедите на здравния министър не са такива, то и налаганите на санкции е в нарушение на Закона.

 

 

 

Съдът осъжда Русенската дирекция на МВР да заплати на глобения и съдебните разноски в размер на 300 лева.

 

 

 

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Русенският административен съд. Формалната логика на това решение обаче е толкова ясна, че сигурно ще бъде потвърдена и от горната инстанция, ако МВР обжалва.

 

 

 

Така, ако законът за здравето не бъде променен, налагането на глоби за неносенето на маски става безсмислено, защото същите ще бъдат отменени в последствие от съда, а МВР само ще плаща съдебни разноски. Промяна в закона, обаче не може да бъде направена, защото Народното събрание ще се саморазпусне в следващите дни, а следващото може да не се конститурира в обозримо бъдеще.

 

 

 

Изложените от съда аргументи имат отношение не само към носенето на маски, но и към всички други санкции, налагани за неизпълнение на заповеди на здравния министър, издадени по силата на извънредната епидемична обстановка.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

37d999ae-4bb9-48f5-80ed-ffb72df19948

Цветни обувки на ток – модерен акцент към вашия тоалет

април 16, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
милошев

Наш професор: Учените разработват метод за създаване на бебе от два мъжки индивида

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024