Политика

Утре съобщават ще има ли пълен локдаун на страната – ето вариантите, които се обсъждат!

Утре съобщават ще има ли пълен локдаун на страната – ето вариантите, които се обсъждат!

 

980x551_1613149452

 

 

 

Националният оперативен щаб (НОЩ), а не регионалните здравни инспекции ще вземат решение за налагане на новите противоепидемични мерки, пише Флагман.бг.

 

 

Това е причината на вчерашното заседание на Областния противоепидемичен щаб в Бургас да не се предприемат кардинални решения със затварянето на молове, фитнеси и детски градини.

 

 

Припомняме, че вчера се преустановиха всички публични мероприятия в региона, както и увеличи ресурсът за лечение на ковид болни.

 

 

От събота ще има 551 легла, а всяко здравно заведение ще трябва да осигури минимум 30 % от капацитета си за коронавирус.

 

По време на пика на втората вълна леглата бяха 521. Сега прогнозите са за още по-сериозен натиск върху здравната система.

 

 

 

Заради това, днес лекарските съсловия поискаха налагането на незабавно затваряне на всичко, защото са на предела на силите си, а според техните изчисления все още не е настъпил истинският пик.

 

 

Очаква се решението на Националния оперативен щаб, което ще бъде съобщено утре в 10 часа.

 

 

Според информацията, с която се разполага, не е изключено за налагане на 14-дневен локдаун, който да започне от събота за София и от понеделник за цялата страна.

 

 

Две са обсъжданите идеи.

 

 

 

Първата е затваряне на всичко – детски градини, училища, молове, ресторанти, заведенията към хотелите, нехранителните хипермаркети и задължително носене на маски на открито.

 

 

Идеята е този път да няма двоен аршин – да не се допуска, например, срещу скромна сума да се регистрираш като гост в хотела и използваш ресторанта, както и да няма големи струпвания в обекти, които не са от първа необходимост. За тази идея се застъпва лекарското съсловие.

 

 

Политическото търси по-прагматично решение. Исканията са за частичен локдаун за две седмици със затварянето на молове, фитнеси, кина, детски градини и училища.

 

 

Другите ще останат да работят, но при засилени проверки, включително и ресторантите. За тях изискването ще е до 22 часа и до 50 % от капацитета им.

 

 

 

Междувременно днес от най-големите ресторантьорски организации Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията призоваха да не се прилагат дискриминационни мерки.

 

 

 

„Всичко или нищо. Идеята за частично двуседмично затваряне на фитнеси, молове и заведения, няма да доведе до нужните резултати, а и никой не вярва, че локдаунът ще е за 14 дни.

 

 

 

Подобен период за блокиране ще е възможен само, ако той обхваща абсолютно всички обекти и държавни институции, с изключение на тези от първа необходимост“, пишат в становището си от браншовите организации.

 

Блиц

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024