ИНЦИДЕНТИ

Хеликоптерът на Келнер се е търкалял по склон 270 метра, останал е непокътнат след сблъсъка с хребета (СНИМКИ)

Хеликоптерът на Келнер се е търкалял по склон 270 метра, останал е непокътнат след сблъсъка с хребета (СНИМКИ)

 

phpquhvhj_559x345

 

 

 

Американските власти разкриха нови подробности около катастрофата с хеликоптер, при която загина чешкият милиардер Петр Келнер. 48-годишният чех Дейвид Хорват е единственият оцелял при инцидента.

 

 

 

Той е в тежко, но стабилно състояние като разследващите се надяват скоро да могат да го разпитат.

 

 

 

 

 

Установено е, че хеликоптерът се е блъснал в планина близо до глетчера Кник и се е търкалял по склона 270 метра, преди да спре.Останките от машината все още не могат да бъдат извозени заради трудния терен и лошото време.

 

Снимки от мястото на катастрофата показват хеликоптера като цяло непокътнат на надморска височина от 1676 метра. За последно сигнал от хеликоптера е имало в 18:34 ч. в събота, а около 20:30 ч. е подаден сигнал, че летателният апарат не се е завърнал. Около час по-късно са били открити останките на катастрофиралия хеликоптер.

 

 

 

 

 

 

Разследващият екип ще провери изправността на машината, метеорологичните условия и поведението на пилота.Според компанията, организатор на ваканционните пакети с хели-ски, водачите, които са били в хеликоптера, са сред най-опитните в бранша.

 

 

 

 

 

 

Телата на загиналите са били докарани в неделя в Държавния медицински контролен център в Аляска. Връщането на останките на хеликоптера е основна задача сега за разследващите органи, но остава неясно кога ще се случи това заради терена и прогнозата за нови снеговалежи.

 

 

Том Чапман от Националния борд за транспортна безопасност заяви, че разследващият екип ще провери изправността на хеликоптера, действията, метеорологичните условия, поведението на хеликоптера и на пилота, записващите устройства. Разследващите органи се надяват да говорят и с оцелелия при катастрофата, но засега не са се свързали с него.

 

 

При инцидента загинаха 56-годишният Келнер, 50-годишният чешки гражданин Бенжамен Лароше, 52-годишният Грегъри Хармс от Колорадо и двама жители на Аляска – 38-годишният Шон Макманами и пилотът Закари Ръсел, на 33 години.

 

 

 

Келнер и Лароше често посещавали планинската хижа Тордрило, където пакетите за почивка започват от 15 000 долара на човек. Петер Келнер избягваше общественото внимание, но веднъж бе сниман със сноуборд в един от годишните доклади на неговата компания Пи Пи Еф груп. Говорителка на компанията, която организира ваканционните пакети с хели-ски, каза, че водачите, които са били в хеликоптера, са били сред най-опитните в бранша. Пилотът е имал договор с хижата за осигуряване на транспорта.

 

 

 

Най-богатият човек в Чехия Петер Келнер започва бизнес дейността си през 90-те години, когато, заедно с партньори, основава Пи Пи Еф (PPF) като инвестиционна компания, която да участва в чешката схема за приватизация на стотици държавни предприятия. През 2020 г. сп. „Форбс“ включи Келнер в класацията на най-богатите хора в света със състояние от 17,5 милиарда долара.

 

 

 

 

Келнер притежаваше 98,93 процента от акциите на PPF груп, която е собственик на медийната група на бТВ и на мобилния оператор „Теленор“.

Пи Пи Еф груп работи в 25 държави в Европа, Азия и Северна Америка и има авоари на стойност 52 милиарда долара (44 милиарда евро), отбелязва АП.

 

БТА, Лупа бг, Оф нюз

ИНЦИДЕНТИ

More in ИНЦИДЕНТИ

Image_17635178_40_0

Ще побеснеете: Смразяваща подробност от стрелбата по 18-месечното дете във Враца, ето какво са казали родителите

април 13, 2024
zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
кола върху

Шофьорка обърка педалите на газта и спирачките в Пловдив, „приземи“ колата си върху друг автомобил

април 8, 2024
tova-li-e-balgariia-prebiha-817

Пребиха афганистанец, който от 20 г. живее в София и жена му – българка, посред бял ден пред блока им

март 29, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024