Катастрофи

Цялата трагедия с Петр Келнер! Стана ясно кои са останалите загинали заедно с него… СНИМКИ

Цялата трагедия с Петр Келнер! Стана ясно кои са останалите загинали заедно с него… СНИМКИ

phpuv5iww_559x345

 

 

 

15 000 долара без екстрите е платил покойният чешки милиардер Петр Келнер за фаталната си почивка в Аляска, твърдят местните медии.

 

 

Според говорител на компанията, организирала пътуването му, което е започнало на 26 март с полет до столицата на най-северния американски щат Анкъридж, той е бил настанен в зимната вила, която разполага с удивителен интериор.

 

 

Келнер и спътниците му са имали право на 3 обиколки с хеликоптера „Астор“ до датата им на отпътуване. Справка на Lupa.bg в разписанията на компанията сочи, че той е кацнал в Анкъридж на 27 март и е трябвало да отпътува обратно за родината си на 3 април.

 

 

 

Говорителят на компанията Тордрило Маунтин Мери Ан Прюит разкри, че цената за 7-дневното пътешествие без да се броят самолетните билети до там излиза минимум по 15 000 долара на човек. Срещу колосалната сума Келнер е получил възможност да се спуска със ски извън маркировките, да прави екстремни шусове, както и да ползва хеликоптера вместо ски лифт.

 

 

Двама от гайдовете на компанията на Келнер също са сред загиналите – Грег Хармс, който е бил изключително опитен, по думите на Прюит, а  другият – Макманани, е бил инструктор по оцеляване в лавини и е водил изкачвания до връх Денали.

 

 

 

 

Келнер и спътникът му Лароше са били лоялни и чести гости на луксозните вили. А на уебсайта и на компанията, и на оператора на хеликоптера пише още на заглавните страници, че безопасността на клиентите им е от първостепенно значение и по отношение на противоепидемичните мерки, и по отношение на екстремните зимни спортове и спусканията с вертолети.

 

 

 

 

Сред загиналите е легендарният скиор Грегъри Хармс, който е един от пионерите в т.н. хели-ски. Хармс дълги години работи в Аляска като ски водач и има своя собствена компания, информира blesk.cz

 

 


Грегъри Хармс

 

 

50-г. чех Бенджамин Лароша, ски водачът Шон Макманани и пилотът Зак Ръсел са другите трима, намерили смъртта си при инцидента край глетчера Кник.

 

 

 


Бенджамин Лароша

 

 

В „Туитър“ чешкият премиер Андрей Бабиш изказа съболезнования на близките и роднините на милиардера:

 

 

„Невероятна трагедия. Толкова съжалявам. Искрени съболезнования на цялото семейство на Петр Келнер“, заяви той.

 

 

Местни медии съобщават за един оцелял, който е в стабилно състояние.

 

 

 

Започва разследване на инцидента.

 

 

 

Говорител на компанията на Келнер обяви, че погребението ще се проведе в тесен семеен кръг и помоли да се зачита неприкосновеността на личния живот на семейството.

 

 

 

„Ню Йорк таймс“ предава, че местната общност в Аляска е съкрушена от новината. Хотелиери споделят, че Келнер е бил чест гост и че такъв инцидент не се е случвал за 17-те години, в които се развива този вид туризъм.

 

 

„Форбс“ класира Келнер сред 70-те най-богати хора в Европа за 2020 година. Нетното му богатство се изчислява на 17,5 милиарда долара.

 

 

 

 

PPF Group обяви, че купува американската компания СМЕ, дотогава собственик на bTV, през 2019 г. Сделката бе финализирана през 2020-а, когато PPF влезе във владение на българската медийна група.

 

 

 

 

Бизнесът на PPF включва медии (TV Nova), банки (Air Bank), кредитни институции (Home Credit) и др. и се простира на няколко континента.

 

 

 

Петър Келнер започва да гради компанията си след Нежната революция. През 1991 г. става съосновател на PPF (първи приватизационен фонд). В големия бизнес го изстрелва приватизацията на застрахователя Česká pojišťovna през 1996 г.

 

 

 

Келнер има два брака и четири деца.

 

 

Блиц, Оф нюз, Лупа бг, БТА

 

Катастрофи

More in Катастрофи

171000372017483

5-годишно дете е с опасност за живота след тежката катастрофа край Бургас, в която загина майка му

март 9, 2024
катастрофа

Мъж е с опасност за живота, след като пиян и дрогиран шофьор блъсна колата му в София / СНИМКИ

февруари 4, 2024
avtobus-blasna-zhena-trotoar-i-124

Тежка катастрофа с автобус 94 в София – блъсна жена на тротоар и дипломатическа кола / СНИМКИ

януари 16, 2024
владая

Тежка катастрофа между три коли край Владая, полицаите вадят заклещена жена

януари 14, 2024
170395177682495

Трагедия: Жена загина в Сунгурларско след удар в дърво, двете й внучета са тежко пострадали

декември 30, 2023
170360941615598

Черна Коледа: Стана ясно кое е загиналото момче в тежката катастрофа край Враца, единствено дете в семейството

декември 26, 2023