Политика

Шамар от Вашингтон: Отношенията ни със София са заплашени от корупцията в България

Шамар от Вашингтон: Отношенията ни със София са заплашени от корупцията в България

phpzzfo1l_800x_

 

 

 

 

Постоянната корупция в България, намаляването на медийната свобода в страната и политизирането на съдебната система, както и други заплахи за върховенството на закона създават сериозни предизвикателства пред двустранните отношения между САЩ и България.

 

 

 

 

Това се казва в обща позиция на председателя на комисията на външни работи към щатския сенат Боб Менeндез и сенатора Джим Риш, друг член на комисията.

 

 

 

 

Те посочват, че България постигна най-ниски резултати в Европейския съюз както по индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2019 г., така и по световния индекс за медийна свобода на „Репортери без граници“.

 

 

 

„Тази класация подчертава широтата на предизвикателствата, пред които е изправена България. Българското правителство и съдебна система трябва да работят за поддържане на върховенството на закона за всички, а не само за някои, а медиите трябва да имат свободата да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз, насилие или наказание“, подчертават американските сенатори.

 

 

 

 

Те обръщат внимание и на масовите протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

 

 

 

 

„В продължение на почти осем месеца, в непрекъсната поредица от протести, хората в България призоваха за прекратяване на корупцията и зачитането на върховенството на закона и демократичните ценности. С наближаването на парламентарните избори през април е наложително правителството на България да защити тези ценности. И в духа на дългогодишните ни отношения, САЩ трябва да подкрепят тези призиви и да подпомогнат България в борбата с корупцията, възстановяването на независимите медии и насърчаването на върховенството на закона“, подчертават представителите на комисията за външни работи към сената.

Според тях стъпките, които България предприема, за да се справи с тези проблеми, ще служат само за допълнително укрепване на отношенията между Вашингтон и София.

 

 

Оф нюз

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024