ОБЩЕСТВО

Шефът на РЗИ Пенчев: До дни София ще е в К-19 колапс!

Шефът на РЗИ Пенчев: До дни София ще е в К-19 колапс!

8d9046c8092c67fe3fe96d2188ae9e05-snimka

 

 

 

Всяка една мярка, която въвеждаме, независимо в София, или в цялата страна, от нея се очаква някакъв ефект в някакъв срок. Да кажа коя ще е най-тежка за софиянци, не бих могъл, тъй като мерките, които въвеждаме от утре, ще засягат хората по различен начин. Това заяви шефът на РЗИ София Данчо Пенчев в ефира на БНТ.

 

 

 

Той коментира и заканата на някои заведения да продължат да работят, въпреки затварянето. „Това, което виждаме, е определена реклама на заведение. При проверката се установява, че заведението не работи“, посочи той.

 

 

 

„Този, прозорец, който дадохме, е прозорец за обществото, за да се подготви. Родителите трябва да се подготвят за отглеждането на малките деца, ресторантьорите трябва да си изразходват продуктите, но това не означава, че от четвъртък до понеделник не трябва да се спазват противоепидемичните мерки. Положението продължава да е зле“, заяви още той.

 

 

 

 

По думите му не може да се каже дали локдаунът от 10 дни ще е достатъчен. „Не може да гарантираме, че в рамките на 10 дни ще се спре разпространението на вирусите. Трябва да запазим поне нивото, което имаме в момента, а не да вървим нагоре“, заяви още той.

 

 

 

Бяхме в хипотезата на един по-оптимистичен вариант. Уви, той не се сбъдна, затова се наложи да бъдат взети тези мерки. Аз апелирам да се спазват тези мерки“, посочи още той .

 

 

 

Ако тенденцията на хоспитализация в София се запази, до няколко дни ще сме в колапс. Персоналът е константна величина. Той не може да поеме повече от поставените му задачи. Той е на ръба, няма как да обслужва повече болнични лица“, алармира шефът на столичното РЗИ.

 

 

 

Той отчете, че в момента заетостта на леглата е почти 90%. „80 и, но данните са от вчера. Говорих с шефовете на болници. Единият казва аз имам 8 лигла – 4 за интензивни и 4 за неусложнени. Друг казва, че въобще няма легла“, посочи той.

 

 

 

 

В София са глобени 219 човека за не носене на маски.

 

 

 

„300 лв. е минималната глоба – 6-7000 лева. Това са хора, които се опитват бунтари в своето поведение и не пазят себе си и другите. Но точно тези хора, когато се разболеят, се оплакват, че не са били обслужвани. Като цяло софиянецът спазва мерките“, заяви той.

 

 

БНТ, Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171161419827241

Наистина ли се помисли за Кралица?… Илияна Раева втрещи с външния си вид

март 28, 2024
парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024