Европа

29 милиона дози ваксини на AstraZeneca са открити на склад в Италия, Брюксел иска обяснение

29 милиона дози ваксини на AstraZeneca са открити на склад в Италия, Брюксел иска обяснение

 

15d65df35ed34975bc0fb91efc3d1119

 

 

Докато AstraZeneca не успя да осигури договорените за страните от ЕС количества от ваксината срещу COVID-19 за първото тримесечие, запас от 29 милиона дози на компанията е открит близо до Рим. Брюксел задава въпроси, съобщава френското радио Юроп 1 – една от водещите радиостанции във Франция.

 

 

Брюксел ще засили контрола на износа на ваксини срещу COVID-19, произведени в ЕС. В полезрението на Комисията все още е шведско-британската фармацевтична компания AstraZeneca, за която има подозрения, че фаворизира Великобритания. А откритите наскоро 29 милиона дози от ваксината в Италия в обект, работещ за фармацевтичния гигант, подхранва допълнително недоверието на европейците, допълва радиото.

 

 

Инспектори, изпратени от италианското правителство, откриват ваксините в предприятие в Анани, на югоизток от Рим. В този обект ваксините се разпределят във флакони. Инспекцията е поискана от еврокомисар Тиери Бретон, с което Брюксел искаше да провери уклончивите твърдения на компанията за това какво всъщност произвежда в Европа.

 

 

 

Резерв толкова голям, колкото са и доставените за ЕС ваксини

 

 

 

Откритите 29 милиона дози от ваксината повдигат многобройни въпроси, имайки предвид, че AstraZeneca достави едва 30 милиона дози за това тримесечие при договорени три пъти по-големи количества. Тогава за кого е предназначен този запас? Страните-членки искат конкретни отговори от компаниите, коментира радиото.

Възможно е тези дози да са запазени за ЕС и само да се изчакват окончателните тестове, но Брюксел подозира, че една част от тях са предназначени за износ. Великобритания заяви, че разчита за своята ваксинационна кампания на ваксини AstraZeneca, произведени на континента.

 

 

Миналия месец Италия спря 250 000 дози, опаковани в Анани, предназначени за Австралия. Оттогава от AstraZeneca не са подавали други заявки за износ.

 

Оф нюз

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024