Здраве

Д-р Аспарух Илиев: Коронавирусът има способността да се скрива в мозъка, но не остава там

Д-р Аспарух Илиев: Коронавирусът има способността да се скрива в мозъка, но не остава там

big_2

 

 

 

Засега това, което знаем от различни екпериментални данни е, че коронавирусът има достъп до мозъка, но няма данни, че остава трайно там. Това заяви по БНТ д-р Аспарух Илиев от Лабораторията по инфекция на мозъка в Университета в Берн и експерт по безопасност на ваксините.

 

 

 

„Самата загуба на обоняние е част от нарушение във функциите на структура, свързана с мозъка. Експерименти с животни, с плъхове показват, че вирусът има способността и качеството да се скрива в мозъка, но за момента нямаме данни, че след преболедуване вирусът остава там.

 

 

Това, за което към момента имаме данни и което показват изследванията е, че вторичната късна имунна реакция след болестта е причина за остатъчните оплаквания след болестта, които някои описват като постковид синдром, а когато са по-дълги като дълъг ковид, свързани с нарушение в концентрацията, с нарушение в паметта, с възможността да изпълняваме по-сложни занимания.

 

 

 

Същите нарушения, когато са в острата фаза на инфекцията обикновено се предизвикат в първите 5-6 дена директно от вируса“, обясни д-р Илиев.

 

 

 

За момента обещаващи резултати дават всички фирми, които разработват лекарствата срещу коронавируса, коментира още д-р Илиев. Но те не могат да бъдат алтернатива на ваксинирането. Ваксинацията в момента остава най-сигурният и най-бързият начин да се справим с проблема. Терапиите с таблетки ще са много интересни и полезни за всички за нас за бъдещето, но няма да бъдат на пазара в близките 4-5 месеца.

 

 

 

„По отношение на ваксинацията в Швейцария, както и в България и в цяла Европа, има известен недостиг на ваксини все още. Причините са комплексни. Ваксинацията се провежда през т.нар. ваксинационни центрове, които са големи доста големи центрове, а пациентите са предварително записани в една схема от групи. Очаква се скоро и джипитата да се включат в тази ваксинация“, каза той.

 

 

 

 

Според него в България подходът е доста гъвкав заради „зелените коридори“, а основният проблем е нежеланието за имунизация. За него е недопустимо с предимство да бъдат ваксинирани корпоративни клиенти като банки, застраховатилни компании и други.

 

 

 

На въпрос за надеждността на ваксината на „Астра Зенека“ д-р Илиев беше категоричен: „Моето мнение продължава да бъде, че „Астра Зенека“ е изключително безопасна, изключително сигурна и много добра ваксина.“

 

 

БНТ

loading...
Здраве

More in Здраве

167588552_10159319845039430_4559335278535397125_n

Практично и полезно: Неща, които можем да направим, преди и за да не попаднем в болница

април 1, 2021
ima-i-takiva-hora-koi-ne-mogat-da-se-875

Има и такива хора! Кои не могат да се разболеят от коронавируса?

март 29, 2021
2347eb65fd0f41d5b11e9acd8ad22a5e

Лекари посочиха кръвните групи с по-висок риск от тромбоза и инсулт

март 27, 2021
Признаци-за-тромб-които-в-никакъв-случай-не-трябва-да-игнорирате-640x427

Това са първите признаци за образуване на тромб – в никакъв случай не ги пренебрегвайте!

март 22, 2021
evropeiskata-agencia-po-lekarstvata-vaksinata-na-astrazeneka-e-sigurna-1

„АстраЗенека“ призна: Тромбозите са странична реакция на ваксината, повече засяга по-млади хора и жени

март 19, 2021
astrazeneca_bgnes

Норвежки учени за кръвните съсиреци: Категорично ваксината е причина за появата им

март 18, 2021