Политика

Масова чистка в ГЕРБ! Борисов маха Фандъкова, Менда и Кр. Велчев от ключови постове, под въпрос са още двама

Масова чистка в ГЕРБ! Борисов маха Фандъкова, Менда и Кр. Велчев от ключови постове, под въпрос са още двама

991-ratio-bojko-borisov-biografiia
На 11 май постовете си в ръководството на партията се планира да загубят Менда Стоянова, Красимир Велчев, Пламен Нунев и Йорданка Фандъкова.

Димитър Николов и Живко Тодоров засега били под въпрос.

 

 

 

Слаби резултати в градове, които са му фаворити, провокирали Борисов да започне почистване.

Още нямал фаворити за нови партийни началници, но най-вероятно ще бъдат от досегашните министри.

 

 

Поне четирима от досегашните началници в ГЕРБ ще сдадат постове на 11 май. За тази дата лидерът на партията Бойко Борисов насрочи свикване на Националния съвет на ГЕРБ. А дневният ред включва смяна на зам.-председателите и членове на Изпълнителната комисия на партията.

 

 

 

Националното събрание на ГЕРБ се провежда по график, тъй като според устава това трябва да става на 4 години. През 2019 г. обаче Борисов свика и едно извънредно заседание, за да бъде махнат от поста му на зам.-председател тогавашният втори в партията Цветан Цветанов. Сбирката на актива тогава продължи само час и половина.

 

 

На мястото на Цветанов не бе предложен нов кандидат, а заместници на Борисов в партията останаха кметовете на София Йорданка Фандъкова и на Бургас Димитър Николов. А Борисов обяви, че в бъдеще ще залага повече на Изпълнителната комисия при управлението на партията, вместо да създава нов втори човек в нея.

 

 

 

Именно Фандъкова и Николов са двама от хората, които попадат в плановете на Борисов за смяна по висшите етажи на ГЕРБ, научи “24 часа”. Лидерът на партията бил разочарован от слабите резултати в големите градове, които досега е фаворизирал, включително и при насочването на еврофондове за развитието им. В София ГЕРБ загуби изборите в два от трите столични района, в Бургас е първа политическа сила, но се е сринал с повече от 10% спрямо резултата си от 2017 г.

 

 

 

Още в първите дни след изборите Борисов е имал разговори с част от хората, които според него не са били достатъчно активни по време на кампанията за парламентарните избори и носели вина за слабото представяне. На тях открито казал претенциите си, че от тези населени места е трябвало ГЕРБ да получи повече гласове.

 

 

Все още лидерът не бил сигурен дали ще смени Димитър Николов като заместник-председател на ГЕРБ. В подобна ситуация бил и кметът на Стара Загора Живко Тодоров, където досега управляващата партия със своите 22% бе на косъм да загуби изборите от “Има такъв народ” на Слави Трифонов. Живко Тодоров е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

 

 

 

Борисов обаче продължавал да вижда потенциал в Николов и Тодоров и по-скоро възнамерявал да ги остави на по-ниски партийни позиции.

 

 

 

Йорданка Фандъкова ще излезе най-вероятно от партийното ръководство, за да се посвети на четвъртия пост в държавата – кмет на София. Специално за столицата Борисов бил недоволен, че кметът и общинските съветници от ГЕРБ не са били активни в предизборната кампания.

 

 

 

Със сигурност по тези причини от Изпълнителната комисия на партията ще излезе и русенският депутат Пламен Нунев. Той ще бъде сменен и като областен координатор на партията за Русе, след като макар и с равен брой спечелени мандати от района ГЕРБ загуби от “Има такъв народ”. Партията на Слави Трифонов спечели 18 556 гласа в този избирателен район, а ГЕРБ 18 445 гласа.

 

 

 

Нунев ще остане депутат – той бе втори в русенската листа на партията на Борисов след министъра на спорта Красен Кралев.

В пенсия като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ ще бъде изпратена доскорошната депутатка Менда Стоянова.

 

 

 

Бившата шефка на данъчното в Пловдив бе председател на комисията по бюджет и финанси в 41-ия, 43-ия и 44-ия парламент. Като в края на 41-ото народно събрание за кратко бе и зам.-председател на парламента.

 

 

Стоянова изненадващо не бе включена в кандидатските листи на ГЕРБ за изборите през 2021 г. Твърди се, че една от основните причини за изпадането на икономистката от листите са критиките, че носи вина за текстове в Закона за хазарта, които са позволили години фирмите на избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков да плащат по-ниски данъци към бюджета. Според обвиненията, повдигнати от прокуратурата срещу него, той е ощетил хазната с близо половин милиард лева.

 

 

 

В пенсия като член на партийното ръководство Борисов планирал да изпрати един от най-дългогодишните кадри на ГЕРБ Красимир Велчев, който в миналия парламент бе зам.-шеф на парламентарната група на партията. Той също изненадващо не попадна в листите на ГЕРБ за парламентарните избори.

 

 

 

 

Засега почти сигурно в Изпълнителната комисия на партията Борисов планира да остави Томислав Дончев и Даниела Дариткова. По-скоро сред оставащите в партийното ръководство пък били координаторът за Силистра Тодор Тодоров и бившата председателка на 44-ото народно събрание Цвета Караянчева. Срещу последните двама течали партийни интриги, че носят вина за слабо представяне в районите си.

 

 

 

В Силистра ГЕРБ е първа политическа сила, но със само 1000 гласа пред ДПС. В Кърджали пък, където е районът на Караянчева, движението разгроми ГЕРБ и взе 3 от общо петте мандата на избирателния район.

 

 

Все още Борисов не бил посочил своите фаворити за издигане в партийната кариера, за да бъдат попълнени имената на зам.-председателите и членовете на Изпълнителната комисия. Като тепърва щял да оглежда хора, които според него ще помогнат за засилване на ролята на колективното ръководство на партията.

 

 

 

Слухове в ГЕРБ обаче посочват като кандидати за партийна кариера шефът на тв “Европа” и на Института за дясна политика Георги Харизанов и досегашната министърка на труда и социалната политика Деница Сачева.

 

 

 

Неслучайна била и активната роля на досегашната вицепремиерка Екатерина Захариева, коментират в партията. Веднага след изборите тя бе сред основните говорители на ГЕРБ, които бяха изпращани за участие в телевизионни студиа. От нея дойде и новината, че Борисов няма да е кандидат за премиер, въпреки че ГЕРБ ще предложи правителство и в 45-ото народно събрание.

 

 

 

 

Смут в ГЕРБ предизвика и обявеното от бившия министър на външните работи Даниел Митов членство в партията. Той сам съобщи за него в събота в телевизионно интервю.

 

 

 

 

Митов, който до момента е членувал в основаната от Иван Костов ДСБ и в “Движение България на гражданите” на Меглена Кунева, бе броен за квота на Реформаторския блок във второто правителство на Борисов. Пред “Нова нюз” обаче бившият министър обясни, че е бил поканен да заеме поста лично от Бойко Борисов.

 

 

 

 

 

Името на Митов бе обсъждано и като вариант за бъдещ кандидат за премиер от името на ГЕРБ в правителство, в което Борисов не участва лично.

Източник: 24 часа

Политика

More in Политика

php7kg5rj_559x345

Offnews: Русия се стресна, че България ще прати „страховито оръжие на възмездието“ на Украйна

март 11, 2024
радевphpspxysx_559x345

Радев започва консултации за съставяне на правителство

март 11, 2024
лучано

Лучано май изперка: Ако Пеевски го няма, няма да я има България

март 11, 2024
радев-1

Радев: Недопустимо е правителството да не може да гарантира сигурността на българските граждани в центъра на София

март 10, 2024
драгунчев

Уволниха „Кралицата“ Сава Драгунчев

март 10, 2024
1010x570 (2)

Нивото на бедност в Русия е на исторически минимум. В България бедните са два пъти повече

март 9, 2024