Политика

Радев към Борисов: Промените в Конституцията не бива да стават залог за нечие политическо оцеляване

Радев към Борисов: Промените в Конституцията не бива да стават залог за нечие политическо оцеляване

991-ratio-rumen-radev

 

 

 

„Промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“. Това се казва в позиция на президента Румен Радев във връзка с призива на Бойко Борисов да се свика Велико народно събрание.

 

 

 

Държавният глава ще свика Народното събрание съгласно предвидения в Конституцията срок и след като Централната избирателна комисия (ЦИК) обнародва имената на избраните народни представители в Държавен вестник, съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресекретатиата на държавния глава.

 

 

 
„На дневен ред пред обществото ни е въпросът дали парламентарно представените партии могат да сформират правителство след съответната конституционна процедура. В противен случай Народното събрание ще бъде разпуснато, а без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени“, се казва в позицията на Румен Радев.

 

 

„Президентът неведнъж е заявявал, че се отнася напълно отговорно към правомощието си да предложи промени в Конституцията, но е подчертавал, че това е изключително важен въпрос и промените в основния закон трябва да са с дългосрочен хоризонт и не бива да се превръщат в залог за нечие политическо оцеляване“, посочват още от пресекретариата на държавния глава.

 

 

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви: „Ако няма решение, новите избори не са решение. Всички говорихте за ВНС, за мажоритарни избори – събира се НС и гласуваме свикване за ВНС. Нека президентът Радев – неговият проект за Конституция, не нашият, да внесе, да реши. Свикваме Велико народно събрание и решаваме всички проблеми. Защото там половината са мажоритарни гласове и почваме на чисто. Това са варианти, които политиците трябва да разгледат, а не чрез протести.“

 

 

 

Фокус

loading...
Политика

More in Политика

phppikjjq_559x345

ГЕРБ няма да предлага Борисов за премиер, той има сериозни намерения – иска да бъде обединител

април 7, 2021
161778044871616

Мика Зайкова – новият председател на парламента

април 7, 2021
denitsa_sacheva_btv

Готови сме да подкрепим и правителство на втория избран, нови избори ще вкарат страната в хаос

април 7, 2021
2a4be26b11204d21819042c75bd598d3

ЕМА потвърди връзка между „АстраЗенека“ и рядък вид тромбози. Ангелов спешно свика щаба за ваксините

април 7, 2021
slavi

Трифонов се появи във Фейсбук и поряза амбициите на Борисов

април 7, 2021
php5efi0k_559x345

Манолова: Борисов е с червен картон. Не той, ние решаваме дневния ред – партиите на протеста

април 7, 2021