Политика

Слави Трифонов връща мандата, иска предсрочен вот?

Слави Трифонов връща мандата, иска предсрочен вот?

a31f0ee1942b4da694799daf5d26328d

 

Цяла в България в момента очаква думата на Слави Трифонов.

Какво ще прави с очертаващата се вече реалната власт, която ще му се стовари след изборния резултат.

 

 

След като веднага след изборния резултат обяви, че има симптоми на Ковид, Слави не е продумал.

Появяват се и първите хипотези.

 

 

 

Слави Трифонов вече е взел категорично решение да бойкотира опитите да се състави правителство от новия парламент, съобщава „Марица“.

 

 

 

 

Като втора сила на последния вот „Има такъв народ“ ще получи мандат от президента Румен Радев за сформиране на кабинет, ако победителят ГЕРБ не успее да го направи. Партията на шоумена обаче вече е поела курс към предсрочни избори, които се надява да спечели. Затова Трифонов ще върне веднага обратно мандата. Президентът ще го предложи на още една партия по негов избор, но на практика опитът е обречен.

 

 

 

Това означава, че още преди клетвата на новите депутати със сигурност се върви към служебен кабинет и повторен парламентарен вот, който може да съвпадне с президентските избори.

 

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи опит да избегне този сценарий, като още в изборната нощ предложи да се състави експертен кабинет, който да изведе страната от ковид пандемията поне до декември. Идеята му обаче не срещна никаква подкрепа от другите пет партии в новото Народно събрание.

 

 

 

Първи от Има такъв народ на Слави Трифонов декларираха, че е изключено да влизат в някакви договорки с БСП, ГЕРБ, ДПС. Същото направиха и другите протестни формации – „Демократична България“ и „Изправи се!Мутри вън“. „БСП няма да подкрепят никакво правителство, предложено от ГЕРБ – с или без Борисов, с експерти или с политици, заяви вчера и лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

 

 

 

Единствено ДПС се въздържаха от коментар на идеята за експертен кабинет, но дори евентуална тяхна подкрепа е крайно недостатъчна.

 

 

 

„Вместо да се дръгляме кой е по-велик, нека да помислиме дали не може тези последни 8 месеца от годината да бъдем консолидирани. Нямаме ли стабилна политическа обстановка, бъдете сигурни, че нищо няма да се получи. Слушам, че тези с по няколко процента искат да правят нещо анти-Борисов.

 

 

 

 

Добре, правете го, но виждате какво стана с кабинета на Орешарски. Не можеш да кажеш, че си по-достойният, защото не си“, заяви във Фейсбук преди полунощ в неделя Борисов. Той направи изявлението си от двора на своята резиденция в „Бояна“ само по сако под падащия сняг, изправен пред джипа, с който кръстосва страната.

 

 

 

 

„Предлагам ви мир, да сложим експертите, които да поемат отговорност, и до декември да положим максимално усилия да излезем от пандемията и да тръгнем нагоре“, призова в нощта след изборите лидерът на ГЕРБ. Преди това той подчерта, че партията му печели за пети пореден път парламентарни избори и не е морално някой друг да се опитва да управлява и говори от името на народа.

 

 

Марица, Лупа бг

loading...
Политика

More in Политика

phprhqnmy_559x345

БСП би подкрепила правителство на партията на Слави Трифонов в коалиция с ДБ и Изправи се! Мутри вън!

април 6, 2021
de335895921a48ebaddcbf9512d6d000

Искам да поздравя агенция „Барометър България“ за точните прогнози

април 5, 2021
cad115e0d4b34c918933393673788c23

Валентин Вацев: Слави ще управлява като Джо Байдън, но тези хора ще го провалят!

април 5, 2021
image-2021-04-05t204009.986

За пръв път ГЕРБ загуби София, но спечели в квартал „Факултета“ – при 62% избирателна активност

април 5, 2021
big_1c38

Иван Гарелов: Борисов се страхува физически от убийство

април 5, 2021
big_sas

Доц. Наталия Киселова: Ако не бъде сформирано правителство, новите избори ще са през юли

април 5, 2021