Политика

Бабикян и Манолова пак канят Борисов в парламента: Като чуете “Мутри, вън!“, не се плашете! Влезте!

Бабикян и Манолова пак канят Борисов в парламента: Като чуете “Мутри, вън!“, не се плашете! Влезте!

 

phpewsrnq_559x345

 

 

„Като чуете „Мутри, вън!“, не се плашете! Влезте! При нас тези неща се доказват в съда. Не произнасяме присъди в Народното събрание. (…) Вашите министри произнасят присъди от парламента!“

 

 

 

С тези думи Арман Бабикян подкани министър-председателя в оставка и в отпуск Бойко Борисов да се съобрази с волята на Народното събрание и да отиде на 21 април в парламента, където от него се очаква да представи Плана за възстановяване.

 

 

 

Депутатът от „Изправи се! Мутри вън!“ отправи поканата си задочно, чрез включване на живо пред сградата на парламента, заедно с председателя на парламентарната група Мая Манолова. Почти 8 минути и половина двамата увещаваха Борисов да се яви. За да склони, Бабикян обеща, че ако премиерът в оставка изпитва „уплах“, той и колегите му от ПГ щели да го пазят с телата си.

 

 

 

Инициативата на Бабикян и Манолова бе отговор на днешната извънредна пресконференция на Борисов, на която премиерът в оставка се усъмни, че „те ме викат там, за да правят народен съд“ и предвеща репресии и физическа разправа с ГЕРБ. Според премиерското тълкувание на конституцията той можел и да се не явява в НС, щом депутатите са гласували оставката му.

 

 

 

 

 

Бабикян се обърна към него с:

„Господин Борисов, (…) разбрахме колко сте накърнен, колко сте обиден, колко нещастно се чувствате. Разбрахме и че не искате да спазвате закона, за да дойдете в Народното събрание. (…) Ако решите да не го изпълнявате, както чувам, че натрапчиво твърдите Вие и подопечните Ви лица, ще препоръчаме на българските граждани от утре да започнат да правят домашни съвещания за това дали да си платят целия размер на данъците и, ако преценят, че този размер би отишъл за кражби, в „Автомагистрали“ например или в други подопечни Ваши предприятия, да преценят да не плащат половината от данъците и да не изпълнят закона.

 

 

(…)

Ако има голям уплах от това, че като дойдете тук, ще бъдете разтерзаван, разпитван и така нататък, или нещо лошо ще Ви се случи, не се притеснявайте, аз и приятелите ми от парламентарната група ще излезем, за да Ви пазим, нищо, че сте в оставка, когато Ви е удобно и не сте в оставка, когато пак Ви е удобно.

Ако случайно НСО са Ви напуснали, ние ще Ви пазим с телата си, за да влезете в Народното събрание безпрепятствено, непокътнат и щастлив. Само се изправете пред народа и неговите избраници!

(…)

 

 

 

Когато разпускате Щаба за борба с COVID-19, и Вашите гласоподаватели – колко бяха там, с 400 хил. по-малко, и те страдат. И те страдат, повярвайте ми! Когато не подадете в Брюксел навреме антикризисния план за компенсация на КОВИД-кризата, и те ще страдат, защото парите няма да дойдат навреме. Няма да дойдат и те ще останат с по-малко пари. Даже Вашите приятелчета ще могат по-малко да крадат, защото парите няма да ги има“.

 

 

 

Посланието на Манолова към Борисов бе:

 

 

„Това, което толкова много обижда, натъжава и даже агресира българския премиер, е конституционното право на Народното събрание да го извика и изслуша. Няма друг премиер, който по такъв начин да е унижавал Народното събрание (…), както го правеше Борисов по време на 44-ия парламент. Повече от година и половина не беше стъпвал в парламента и нямаше никакъв опит от председателката да се опита да го накара да спази конституцията. Но сега, слава Богу, има нов парламент, избран от българския народ.

 

 

 

Има нов председател на парламента и ново ръководство и те със сигурност, както и новоизбраните народни представители сме категорични, че конституцията трябва да се спазва, законите трябва да се спазват и премиерът трябва да дойде тук, изпълнявайки българската конституция, да обясни какво е състоянието на държавната хазна, какво е състоянието на здравната и икономическата криза и каква е подготовката на българското правителство за внасяне на Плана за възстановяване и устойчивост в европейските институции, защото тук, на първа стъпка, става дума за 12 милиарда лева, които бизнесът вече чака, които българските домакинства чакат.

 

 

Това наистина не са парите на ГЕРБ или за ГЕРБ. Това са парите на европейските данъкоплатци, предназначени за българските граждани, така че за всички нас е важно в този План да не бъдат пропуснати цели отрасли, да има и туризъм, да има и транспорт. В този план да няма само бетон, стеропор, това, от което ГЕРБ се е научил да краде.

(…)

 

 

Очакваме, че Вие ще се явите в сряда, за да докладвате каква е готовността по този план. И ние наистина нямаме намерение да прилагаме към Вас средствата на принудителното довеждане. Никой не е смятал да прави това. Ние просто приехме решение, с което да Ви задължим да дойдете и Вие сте длъжни да го направите, както всъщност всеки български премиер, всеки български министър, всяко длъжностно лице, всеки български гражданин даже е задължен да се яви в парламента тогава, когато парламентът го вика.“

 

 

Манолова бе скандализирана от тълкуванието, че щом оставката е гласувана, премиерът може и да не се яви в НС:

 

 

 

„Тук има хипотезата на чл. 111, ал. 3 от българската конституция, която казва, че до избирането на следващо правителство функциите се изпълняват от правителството в оставка. Даже не смятах да отговарям на Тома Биков, който твърди, че, видите ли, Борисов не бил длъжностно лице. Напротив! Длъжностно лице е. Министър-председателят е държавен орган и длъжностно лице и е длъжен когато го извика парламентът, да се яви. Той и като гражданин е длъжен да го направи, но в момента е премиер в оставка.

(…)

 

 

Разбирам, че той (Борисов – бел. ред.) иска да накаже българския народ за това, че ГЕРБ са в изолация, за това, че няма да има „Борисов 4″. Вероятно е сърдит и на новите партии, новите формации, които са изпратени в парламента, но това е волята на българския народ. Съобразете се с волята на българския народ и спазете текстовете на българската конституция, в която Вие самият сте се заклели като министър-председател. Дръжте се достойно!“

 

 

 

Съжденията на премиера предизвикаха и други пъстри реакции.

 

 

 

По-рано днес зам.-председателят на Народното събрание Татяна Дончева ги коментира така:

„Бойко Борисов смята, че викането му в парламента е посегателство на достойнството на особата, което и Фердинанд не си е позволявал“.

 

 

 

Тя изтълкува поведението на премиера в оставка като незачитане на парламента. Според Дончева Бойко Борисов не е в състояние да представи Плана за възстановяване пред НС, което предполагало, че няма да може да го направи и пред европейските институции. Тоест „интересите на страната ни са били злепоставени“. „Той иска пари от Европа, без да може членоразделно да обясни основите на Плана, на мерките, това е потресаващо“, каза Татяна Дончева.

 

 

 

 

В защитата си тази сутрин премиерът в оставка използва контраатака срещу „Демократична България“ и председателя на парламентарната ѝ група Христо Иванов. Той – според Борисов – му организирал „летен преврат“, който започнал от „Росенец“. Това било координирано общо действие между „Да, България“ и ДПС.

 

 

 

В отговор Иванов днес анонсира, че подготвят искане за анкетна комисия за Росенец, „защото смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на мрежата от бездействия и съдействия, свързани със сарая, както и с нефтеното пристанище“. Ще видим дали ГЕРБ ще подкрепи нашето предложение“, каза съпредседателят на „Демократична България“.

 

Оф нюз, фейсбук

 

https://offnews.bg/politika/babikian-kani-borisov-v-parlamenta-kato-chuete-mutri-van-ne-se-750101.html

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024