Политика

Ваксинацията срещу ковид става задължителна! Ето за кого!

Ваксинацията срещу ковид става задължителна! Ето за кого!

 

phpahfpog_559x345

 

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че ваксинацията може да стане изискване за започване на работа в определени сфери.

 

 

 

„За работещите в социални домове ваксинацията трябва да е задължителна. Изпратих писмо до социалния министър с молба да обяснят на тези хора колко е важно да се ваксинират. Предлагам това да е предварително условие за започване на работа в такива ключови сфери като болници и домове за възрастни хора”, добави той пред Нова телевизия.

 

 

 

„Ако до края на юни ние достигнем 50 % ваксинирани, каквото е целта на ЕС, реално тежка епидемия не може да има. Ако достигнем 70 %, епидемичното развитие е невъзможно”, заяви главният държавен здравен инспектор.

 

 

 

 

В четвъртък стана ясно, че общо осем страни, сред които и България, ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Доц. Кунчев направи коментар относно добрата новина.

 

 

 

„От тук нататък не липсата на ваксини ще играе роля за изпълнение на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират“, поясни той.

 

 

„Искам да изразя благодарност в три насоки. Първо благодаря на премиера Борисов, който започна тази борба и постави въпроса на достатъчно високо ниво. Второ, благодарности към австрийския премиер, който успя да събере всички тези ръководители и да застане зад идеята.

 

 

 

Благодарности и на португалското председателство, което макар и след трудни преговори доведе докрай това решение. България ще получи близо милион и 300 хиляди дози, които ще дойдат до края на юни. Имайте предвид, че това е допълнително количество над очакваните доставки. В края на април ще имаме достатъчно ваксини и ще можем да избираме от няколко видове“, увери главният държавен инспектор.

 

 

 

 

Кунчев поясни и какво става в страните, в които имунизацията тече с пълна сила.

 

 

 

 

„Вижте какво става във Великобритания и Израел, които постигнаха много голям процент ваксинирани. Вчера в Лондон няма смъртни случаи, а в Израел така заболеваемостта е най-ниска в света”, коментира доц. Кунчев.

 

 

 

Според него  процентът на ваксинирани у нас ще е такъв, какъвто си го направим. „Може да правим и по 50 000 имунизации на ден, ако има желаещи. Идеята е в края на юни Европа да може да достигне 50 % обхват на ваксинирани”, каза още  доц. Ангел Кунчев.

 

 

 

 

Той коментира и възможността страната ни сама да произвежда ваксини.

 

 

Идеята да произвеждаме сами ваксини е реалистична само в рамките на международно сътрудничество. Не сме толкова голяма страна, нямаме чак толкова огромни средства, които да влагаме в инвестиции, които не знаем как ще се изплатят”, смята главният държавен инспектор.

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024