Европа

Германия и Нидерландия с нов рязък обрат за ваксината на „АстраЗенека“ – ето какво решиха

Германия и Нидерландия с нов рязък обрат за ваксината на „АстраЗенека“ – ето какво решиха

560x315

 

 

 

Хората под 60 години, които вече са били ваксинирани с първа доза от британската ваксина на AstraZeneca, ще получат втора доза от друг препарат, пише „Дойче веле“. Постоянната ваксинационна комисия към института „Роберт Кох“ преработи своите указания за ваксиниране в Германия.

 

 

 

В новия текст се казва следното: „На хората, ваксинирани за първи път с британската ваксина, се препоръчва втора доза с някоя от mРНК-ваксините 12 седмици след първата инжекция“.

 

 

 

По отношение на рисковете, свързани с поставянето на два различни типа ваксини, председателят на постоянна ваксинационна комисия Томас Мертенс заяви пред „Шпигел“, че експерименти върху животни са показали, че имунната реакция в подобен случай е еднаква. Засега обаче не е научно доказано колко висока защита се осигурява в този случай при хора.

 

 

 

Мертенс изрази надежда, че скоро ще се появят съответните данни. Според него, в момента може само да се спекулира, доколко рисково е двойното ваксиниране с препарат на AstraZeneca. От негова гледна точка, би било редно да не се експериментира, а просто да се приеме алтернативно решение – за втора инжекция с друга ваксина.

 

 

 

В Германия спряха да ваксинират с AstraZeneca хора под 60-годишна възраст, тъй като в тази възрастова група бяха регистрирани 31 случая на много редки мозъчни тромбози. Девет души починаха от това усложнение.

 

 

 

 

В Германия до момента са поставени общо 2,7 милиона дози от британската ваксина. Експерти подозират, че рискът, който е извънредно малък, се отнася предимно до по-млади хора и до жени.

 

 

 

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, който е 65-годишен, се ваксинира вчера с британската ваксина на AstraZeneca. Според него, ваксините са решаващото средство за преодоляване на пандемията. Щайнмайер отправи апел към всички да се възползват от възможността за ваксинация. След Великден личните лекари в Германия също ще започнат да ваксинират.

 

 

 

Нидерландия също спира използването на ваксината, произведена от британско-шведската компания AstraZeneca, при хора на възраст под 60 години. Това съобщи Министерството на здравеопазването, социалните грижи и спорта на страната. Отделът обясни това решение с такъв страничен ефект на лекарството като възможно образуване на кръвни съсиреци.

 

 

 

По-рано днес центърът „Lareb“, който изследва рисковете от употребата на лекарства, заяви, че след 400 000 ваксинации са установени 5 случая на подобни усложнения при жени на възраст 25-65 години. Една от тях е починала.

 

 

 

Както уверява временният вицепремиер, министър на здравеопазването, благосъстоянието и спорта Хуго де Йонге, не трябва да има съмнения относно безопасността на ваксините.

 

 

„Основният въпрос е дали тези усложнения се появяват след ваксинация или се появяват дори преди ваксинацията, подчерта той. „Много е важно случаите в Нидерландия да бъдат внимателно разследвани от Европейската агенция по лекарствата. Но е по-добре да се презастраховаме, поради което спираме употребата на ваксината за хора под 60-годишна възраст като предпазна мярка.“

 

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024