Политика

Дончева: Не подценявайте лисицата! Да не би Борисов да е свален, защото е замерян с домати и яйца?!

Дончева: Не подценявайте лисицата! Да не би Борисов да е свален, защото е замерян с домати и яйца?!

 

VES_8371

 

 

 

С лека ръка се вещае края на Бойко Борисов, но за да се демонтира този модел са нужни време и много усилия. Това заяви в ефира на Дарик лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева. Според нея по-разумният вариант е да се формира все пак някакво правителство от партиите на протеста, а парламентът да поработи няколко месеца, за да промени изборните закони, състава на ЦИК и да наложи мораториум върху поголовната подмяна на хора в бордовете и ръководствата на публичните предприятия, която ГЕРБ извършвала в момента.

 

 

 

Татяна Дончева напомни, че най-малката коалиция в новия парламент трябва да прояви нужната скромност и умереност, тъй като има конституционна процедура, която е малко вероятно да стигне до Изправи се! Мутри вън! Първите и вторите по резултат ще се опитат да реализират мандат за съставянето на правителство, напомни лидерът на „Движение 21“.

ГЕРБ прави ударна подмяна в бордове и е нужен мораториум

 

 

„Ние трябва да се включим в работата на НС. Трябва да успеем да прокараме поправки в Изборния кодекс, мораториум със съответните поправки в Закона за публичните предприятия, въз основа на който в момента ГЕРБ прави поголовно назначаване на бордове и началници без възможности за конкурси, без възможност за обжалвания“, обясни Дончева. И допълни, че в момента се прави чистка в ръководствата на болниците, както и промени в други важни структури като БЕХ и „Автомагистрали“.

 

 

По думите й трябва да бъде сменен и състава на Централната избирателна комисия, защото според нея „да се оставят новите избори в ръцете на сегашната ЦИК, е все едно да сте продали мача“.

 

 

 

Въобще трябва да се постараем да избием част от силовите и финансови лостове на ГЕРБ за влияние върху резултата на следващите избори, допълни Дончева.

 

 

Кабинет за кратко време, който да се обедини около списък със задачи

 

 

Тъкмо за това според Татяна Дончева по-малкото зло за страната е да се формира все пак някакво правителство от партиите на протеста, а този парламент да поработи за няколко месеца.

 

 

„За кратко време. И това правителство да почива не върху коалиция, защото всички ще бягат от такава, а на едно ситуационно мнозинство, което ще свърши тази работа. Няма да бъде обща платформа, но ще бъде списък с неща, които трябва да се свършат“, обясни виждането си лидерът на „Движение 21“.

 

 

 

Татяна Дончева не коментира по същество доколко верни са вчерашните думи на Николай Хаджигенов, че партиите на протеста няма да могат да свършат нужното без гласовете на БСП, та дори и тези на ДПС. Тя обясни разнобоя в „Изправи се! Мутри вън!“ по-скоро с липсата на опит на Хаджигенов.

 

 

 

Новобранците в НС да бъдат господари на мълчанието

 

 

 

„Има непремерени приказки, тълкуване отвъд казаното. Не може да се говори всичко, което ти идва отвътре, защото трябва да си даваш сметка как ще бъдат приети думите ти“, коментира тя. Съветвайки всички да бъдат по-умерени и да станат господари на мълчанието, тя изрази надежда, че с времето „колегите й новобранци ще влязат в час“.

 

 

 

По повод признанието, че отровното дуо – Хаджигенов и Бабикян вчера са се срещали с представители на партията на Слави Трифонов, тя напомни, че при все още неформирана група на коалицията няма как да е ясно кой може да преговаря от името на най-малката коалиция.

 

 

 

„Частни разговори си водим всички с всичките си познати, това е съвсем друга работа. Те не обвързват нито коалицията, нито групата, но аз го отдавам на неопитността на колегите и на неистовото желание да говорят повече, отколкото обстоятелствата налагат“, каза още Дончева.

 

 

 

С лека ръка вещаят края на Борисов, но само ентусиазъм не стига

 

 

Татяна Дончева обаче подчерта, че с лека ръка се вещае края на Борисов и ГЕРБ, но това е нещо, което ще отнеме много време и усилия.

 

 

 

„С лека се вещае края на тази лисица. Недейте да подценявате лисицата! Тя е, да, смъртно ранена, реагира по един малко неуравновесен начин като човек, който се е сраснал с властта и не може да си представи как утре отива в Банкя и почва да си маже филия с мас. Но не подценявайте човека, той имаше огромен контрол върху държавата и продължава да го има“, коментира Дончева.

 

 

 

По думите й тази работа, за да бъде демонтирана се изисква „много кураж, много майсторство, сръчност за работа с фина отвертка и не може нещата да се считат за предрешени“.

 

 

 

„Борбата за Райхстага е водена до последната стая преди да излезе войника с байрака на покрива. Как си представяте вие, че той ще се предаде. Да не би Борисов да е свален, защото е замерян с домати и яйца?!? Тя тази работа само ентусиазъм не ще! Тя иска работа с фина отвертка, когато трябва, работа с фадрома, вкарване на багер, когато трябва. Но преди всичко мозъчни усилия, а не някакъв гол ентусиазъм и дайте да дадем!“, допълни още Дончева.

https://darikradio.bg/

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024