Политика

Доц. Наталия Киселова: Ако не бъде сформирано правителство, новите избори ще са през юли

Доц. Наталия Киселова: Ако не бъде сформирано правителство, новите избори ще са през юли

big_sas

 

 

 

Експерт обясни кога може да се проведат нови избори, ако не бъде сформирано правителство. В Конституцията е предвидено, че в едномесечен срок след парламентарните избори трябва да бъде свикано ново Народно събрание. Другата седмица ще имаме пълен списък на избраните народни избраници.

 

 

 

Едва след като бъде свикано първото заседание, може да започнат официалните преговори за съставяне на правителство, което очаквам да се случи докъм 19 – 21 април. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ доц. Наталия Киселова в коментар за конституционните възможности да се състави правителство.

В Конституцията е записано, че започват консултации, за които няма срок. През това време парламентът работи и може да приема закони. Правителството на г-н Борисов ще подаде оставка по време на първото заседание на новосформираното Народно събрание, обясни тя.

 

 

Според мен консултациите ще бъдат кратки – 3-5 дни. След това президентът връчва мандат на най-голямата по численост парламентарна група. Тя трябва да реши кого да номинира за министър-председател, за връчване на мандата. По Конституция на седмия календарен ден от връчването на мандата той трябва да го върне или да предложи структура и състав на правителството, заяви доц. Киселова.

 

 

Ако мандатът бъде върнат, той трябва да бъде връчен на втората по сила парламентарна група, а ако и тя го върне, в 7-дневен срок трябва да определи на коя от останалите четири политически формации в парламента да връчи мандата.

 

 

Ако и тогава не бъде създадено правителство, президентът разпуска парламента, назначава служебно правителство и издава указ за провеждане на нови парламентарни избори след два месеца, посочи конституционалистът.

 

 

По думите ѝ, ако партиите в парламента не успеят на сформират правителство, новите парламентарни избори ще се проведат след около три месеца, т.е. през юли, пише Novini.bg.

Политика

More in Политика

big_768206

Скандал в парламента: Кой шмърка в залата и кой ползва крем от тестис на усурийски тигър

март 29, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024