ОБЩЕСТВО

Експерт заговори за въвеждането на нови К-19 мерки след изборите, препоръчани от НОЩ

Експерт заговори за въвеждането на нови К-19 мерки след изборите, препоръчани от НОЩ

 

coronavirus-mask-pb

 

 

 

„Кризата с пандемията винаги има рискове да се задълбочи поради разностранните решения до момента на правителството и Щаба да се отваря и затваря непрекъснато“, каза пред БНР Аркади Шарков, експерт по икономика на здравеопазването, част от ЕКИП.

 

 

 

„Трябва да се разработи ясна стратегия по отношение на мерките, която да е ясна и видима и за лекарите, и за бизнеса. Защото и сега сме в патова ситуация, следизборна, в която, ако се въведат нови мерки, пак да има недоволство.

 

 

 

Така че работата на Борисов до края става все по-сложна. Затова предполагам, че ако се налагат нови мерки, те ще бъдат препоръчани от НОЩ. Очаквам връщане на част от противоепидемичните мерки, каза Аракади Шарков.

 

 

 

„Здравето е надпартийно и тази система трябва да бъде управлявана технократски, а не с политически решения, които доведоха до стагнация в системата последните 21 години.

 

 

 

Политическите решения винаги са вредили на системата, а опитът за баланс последната година доведе до негативно покачване на случаите на заразените хора и неяснотите сред тях – какво следва“, коментира здравният експерт.

 

 

 

„Новите играчи сега в политиката въвеждат по-популистки тези в програмите си за здравеопазването, като например премахване на търговските дружества, което е реално грешна политика. Или като забрана на доплащането, което е също грешна политика.

 

 

 

Връщайки се към дългосрочното управление на здравеопазването, една от добрите точки беше въвеждането на доброволно допълнително здравно застраховане, за реално изсветляване на доплащанията, също и достъп през НЗОК до лекарствени терапии с по-голям процент реимбурсация, а що се отнася до нов здравен модел – това остана на заден план в тези условия“, коментира още Шарков.

 

 

 

 

По думите му засега е по-скоро невъзможно обединение на здравните политики на различните партии.

Във всяка една от тях има нещо смислено, затова след сформирането на някакъв кабинет те трябва да предадат своите здравни програми на съсловието и експертите, които да опишат основните приоритети.

 

БНР, Блиц

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

e961bfe94512459ab7a699114384cfec

Кораб достави във Варна първото американско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, експериментите с централата започват скоро

април 19, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
960x540

България е на прага на конституционна криза. Вината за това е изцяло на правната нула Христо Иванов

април 18, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
Image_17667510_40_0

Мъжът, осквернил гроба на патриарх Неофит, няма досие и не е лежал в психиатрия

април 17, 2024