Европа

ЕМА призна за връзка между тромбозите и ваксината на AstraZeneca, после се отметна

ЕМА призна за връзка между тромбозите и ваксината на AstraZeneca, после се отметна

 

phpjrd6br_559x345

 

 

Висш служител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви в интервю, публикувано днес, че има връзка между коронавирусната ваксина AstraZeneca и някои случаи на тромбоза, предава АФП.

 

 

 

„Според мен можем да го кажем сега, ясно е, че има връзка с ваксината. Но все още не знаем какво причинява тази реакция“, каза ръководителят на EMA за ваксините Марко Кавалери пред италианския вестник „Ил Месаджеро“.

 

 

 

Той каза, че „през следващите няколко часа ще кажем, че има връзка, но все пак трябва да разберем как се случва това“.

 

 

 

Постоянните въпроси относно това дали редки, но сериозни кръвни съсиреци сред тези, които са имунизирани с AstraZeneca срещу COVID-19, са по-чести, отколкото сред общата популация и подкопават доверието във ваксината.

 

 

 

След като няколко държави преустановиха употребата на AstraZeneca – включително Италия – EMA заяви, че ползите надвишават рисковете и препаратът трябва да остане в употреба. Кавалери обаче не изключи възможна причинно-следствена връзка между тромбите и ваксината и се очаква да предостави актуална оценка тази седмица, припомня АФП.

 

 

 

„Опитваме се да получим точна картина на случващото се, да дефинираме подробно този синдром поради ваксината „, каза Кавалери и добави, че преобладаващите случаи на церебрална тромбоза при ваксинираните са сред младите хора и те са „повече, отколкото бихме очаквали.“

 

 

Часове по-късно обаче ЕМА опроверга съобщенията, че е установила причинно-следствена връзка между ваксината на Университета в Оксфорд/AstraZeneca и образуването на кръвни съсиреци, съобщава британският национален ежедневник The Guardian, цитиран от „Фокус“.

В изявление пред френска медия ЕМА уточни, че „все още не е стигнала до заключение и прегледът в момента продължава“, а официалният доклад с констатациите ще бъде представен в сряда или четвъртък тази седмица.

 

Оф нюз

Европа

More in Европа

1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
1010x570

Белгия разследва мрежа за руско влияние в Европейския парламент – предполага се, че евродепутати са получили пари от Москва

април 12, 2024
евро хърватия

Лоша икономическа новина от Хърватия година след приемането на еврото

април 4, 2024
Image_17542094_40_0

Разследват Урсула фон дер Лайен за измама с COVID ваксини

април 2, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
орбан402460791

Орбан: Западът може да изпрати войски в Украйна до два-три месеца. Брюксел е пленник на мрежата на Сорос

март 22, 2024