Анализи

Интерфакс: Украйна започна обстрел през нощта, до дни може да започне голяма офанзива

Интерфакс: Украйна започна обстрел през нощта, до дни може да започне голяма офанзива

 

big_big_big_big_Anti-terrorist_operation_in_eastern_Ukraine_28137543322_

 

 

Войната между Украйна и проруските сепаратисти в Донбас изглежда е въпрос на броени дни, ако не се вземе някакво разумно решение от двете страни.

 

 

 

Очакваната през юни пълномащабна офанзива на украинската армия може да бъде по-рано – още в началото на май.

Тази нощ украинската армия подложи на обстрел позиции в Луганска област на проруските сепаратисти, а те откриха ответен огън, предаде „Интерфакс“, цитиран от БНР.

 

 

 

Агенцията се позова на военното ведомство на непризнатата Луганска народна република. Това е първият обстрел от въвеждането на допълнителните мерки за контрол на примирието в Донбас през юли миналата година. Инцидентът сякаш идва да потвърди изказаните през седмицата опасения, че въоръженият конфликт в Югоизточна Украйна е на път да се разгори с нова сила. Междувременно Русия увеличи военното си присъствие по границата с Украйна, а властите в Киев призоваваха НАТО да повиши бойната готовност на силите в съседните на Украйна страни.

 

 

 

 

Украинската армия може да започне пълномащабна офанзива в Донбас преди 2 май с масирана атака срещу Горловка и Донецк. Това съобщи първият заместник-министър на информацията на Донецката народна република /ДНР/ Даниил Безсонов в ефира на телевизионния канал Ukraina.ru, цитиран от svpressa.ru, предаде Актуално.ком. По думите му, има обективни доказателства, че се провежда целенасочена подготовката за подобна атака в редиците на въоръжените сили на Украйна.

 

 

 

По-специално, отбелязва Безсонов, ДНР разполага с данни, че прехвърлянето на ешелони с военна техника в Донбас, както и натрупването на военен персонал, е напълно завършено. Формированията, контролирани от Киев, вече са се снабдили с достатъчно количество гориво и боеприпаси. Както обясни говорителят на ДНР, успешната офанзивна операция изисква мобилност и бързина. Това означава, че земята след пролетното размразяване трябва да изсъхне, а зеленината на дърветата все още трябва да е малка, така че напредващата страна да има добра видимост. Освен това, според Безсонов, украинските войски са започнали да премахват минни полета, което също може да означава, че те подготвят коридори за атака срещу републиката.

 

 

Американският министър на отбраната Лойд Остин увери украинския си колега Андрей Таран, че Съединените щати няма да оставят Украйна насаме с противника и няма да допуснат реализация на агресивните намерения на Русия. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че ако в Украйна се появят американски войски, Русия ще бъде принудена на предприеме допълнителни мерки за защитата си.

 

 

 

Какво всъщност става в Донбас? Защо се създават условия за възобновяване на боевете точно сега? Какви рискове крие разпалването на конфликта между Украйна и проруските сепаратисти?

 

 

 

Отговорите на тези въпроси потърси предаването „Събота 150“ по БНР от политическия коментатор на радио „Комерсант“ Максим Юсин.

 

 

 

За последно говорихме с Вас за Донбас след срещата на нормандската четворка в Париж през декември 2019 г. Тогава казахте, че се върви към замразяване на конфликта в Югоизточна Украйна. Година и няколко месеца по-късно в Москва се чуват тревожни гласове, които предупреждават за опасността от нова война. Защо точно сега и кой има полза от изострянето на конфликта?

 

 

 

Това, за което говорихме през декември 2019 г. напълно се оправда, защото наблюдавахме замразяване на конфликта в продължение на цели 15 месеца. През този период практически нямаше смъртоносни обстрели и поради това животът на много хора беше спасен. Сегашната ситуация обаче е много напрегната, но не толкова заради руско-украинските отношения, колкото заради международния контекст.

 

 

 

 

С идването на власт на администрацията на американския президент Джо Байдън у някои политици в Киев се появи усещането, че сега е моментът да се опитат да подтикнат Русия съм някакви категорични действия в Донбас и по този начин да убият с един куршум няколко заека. Не мисля, че украинците ще започнат широкомащабно настъпление срещу Донецк и Луганск. Могат обаче да започнат локално настъпление под някакъв благовиден предлог като реагиране на обстрел от страна на сепаратистите, например.

 

 

 

Правят си сметката, че Русия ще се хване в този капан, ще окаже непосредствена помощ на двете републики, което ще бъде представено на Запада като пряка военна агресия срещу суверенна държава. От гледна точка на Киев така биха се решили няколко задачи. Киев прави услуга на привържениците на твърдата линия спрямо Русия в администрацията на Байдън. Виктория Нюланд, която в момента е третият човек в Държавния департамент, ще получи железен аргумент за въвеждането на нови строги санкции срещу Русия.

 

 

 

 

Това е и голям натиск върху Германия във връзка с газопровода „Северен поток 2“. И американците, и украинците, и поляците много се тревожат, че независимо от всичко, строителството продължава. Ако Русия обаче бъде обвинена в пряка агресия срещу Украйна, продължаването на проекта ще бъде много по-трудно.

 

 

 

Решава се и друг въпрос. Никой вече няма да говори за прилагането на минските споразумения, които са неизгодни за Киев. Киев даже не крие, че не иска да си връща Донбас при условията, които са записани в минските споразумения. Неудобно е обаче просто да обяви излизането си от споразуменията. Франция и Германия няма да проявят разбиране. Все пак тези споразумения са утвърдени от Съвета за сигурност на ООН, а една руска агресия зачерква всички международни договорености. Възниква нова ситуация и съответно никой няма да обвинява Украйна, че не спазва минските споразумения.

 

 

 

От това, което казвате следва, че Русия няма интерес от изострянето на конфликта в Донбас.

 

 

 

Ако някой в момента е заинтересован от изострянето на ситуацията, това е именно Украйна, а не Русия. Поставете се на мястото на Путин. Той си има достатъчно проблеми в отношенията със Запада. И без това американците постоянно въвеждат санкции с повод и без повод. Той да не би да е самоубиец, че да им дава такъв чудесен повод за санкции? До есента „Газпром“ ще довърши „Северен поток 2“. Нима Путин иска да даде на противниците си аргумент против завършването на газопровода?

 

 

 

 

А как ще обясните струпването на руски войски по границата с Украйна?

 

 

Струпването на войски цели да покаже на „горещите глави“ в Киев, че ако извършат тази провокация, започнат настъпление и удържат някаква локална победа, Русия няма да се ограничи с половинчати мерки. Ако Украйна действително нанесе сериозен удар по Донецк и Луганск, където вече живеят 600 000 руски граждани, това ще има сериозни последици. Украинските военни много добре разбраха това послание. Защото украинските военни са много по-адекватни хора от много политици, служители в президентската администрация и депутати от управляващата партия „Слуга на народа“.

 

 

 

 

Прогнозата ми е, че независимо от това, че в момента изглежда се върви към военна ескалация, в последния момент това ще спре. Даже ако привържениците на твърдата линия във Вашингтон подтикнат украинците към решителни действия, те някак си ще се измъкнат. От страна на Москва няма да има опити за взривяване на ситуацията и за започване на настъпление. Нямаме абсолютно никаква нужда от това.

 

 

 

 

Продължение в https://bnr.bg/post/101447342/ukraina-a-ne-rusia-ima-interes-ot-izostraneto-na-konflikta-v-donbas

Анализи

More in Анализи

phpzbdpk7_559x345

Politico: Срам за германските военни! Кремъл ликува, след като унизи Берлин с теча за “Таурус“ и Кримския мост

март 4, 2024
1010x570

„Нюзуик“: Русия победи Запада във войната на санкции. Руската икономика расте с бързи темпове

януари 20, 2024
пса

Руски коментар: Братушките се продадоха на врага. Да благодарим на българите, че ни избавиха от историческите митове. Похарчихме доста кръв и пари заради тях

януари 16, 2024
nyu-york-taims-rusiia-si-vrashta-690

„Ню Йорк таймс“: Ситуацията на фронта се обръща в полза на Русия

декември 23, 2023
путинbig_6957

The Telegraph: Русия е близо до съкрушителна победа. Основите на Европа са разклатени

декември 14, 2023
768x432

Gazeta Wyborcza: Москва триумфира. Западът ще претърпи тежко фиаско заедно с Украйна

ноември 25, 2023