СВЯТ

Кремъл предупреди: Ако напрежението се нажежи, това може да е „началото на края“ на Украйна

Кремъл предупреди: Ако напрежението се нажежи, това може да е „началото на края“ на Украйна

 

big_2017

 

 

 

„Ако напрежението се нажежи, това може да е „началото на края“ на Украйна“. Това заяви заместник-ръководителят на руската президентска администрация Дмитрий Козак.

Съединените щати обвиниха Русия в най-голямото струпване на войски близо до границата с Украйна от присъединяването на Крим насам.

 

 

 

Това стана малко след като допусна възможността за „защитна“ намеса в подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна. Според Козак „всичко зависи от степента“ на ескалация. В последните месеци зачестяват сблъсъците между сепаратистите и украинската армия.

 

 

 

По думите му, ако напрежението се нажежи, това може да е „началото на края“ на Украйна – „не би било като да се простреляш в крака, а в лицето. Освен това „началото на разпада“ на Украйна ще дойде с плана на Киев да влезе в НАТО. От друга страна, президентът Володимир Зеленски едва ли има планове за реални бойни действия – той просто си прави пиар, продължи Козак.

 

 

 

 

По думите му, напомнящи за руската аргументация на събитията отпреди 7 години (когато Русия анексира Крим и започнаха сепаратистките действия в Източна Украйна), Москва може да се види принудена да защити гражданите си. Той дори сравни ситуацията с геноцида в Сребреница, където са убити 8000 мъже и момчета мюсюлмани през 1995 г. от босненските сръбски сили.

 

 

 

„Днес всичко зависи от това какъв ще е мащабът на пожара. Ако стане – както говори президентът ни – като Сребреница, очевидно ще сме принудени да защитим.“, каза още Дмитрий Козах, заместник-ръководител на президентската администрация.

 

 

 

Дни преди думите на Козак прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че движението на руските войски не представлява заплаха за други държави.

 

 

 

След безпрецедентото от години струпване на войски по границата с Русия Украйна призова НАТО да очертае стъпките за присъединяването ѝ към алианса. Някои експерти виждат в ставащото провокация, други – опит да се изплаши Украйна и да се изпита решимостта на администрацията на американския президент Джо Байдън.

 

 

 

Два дни след анализа на изследователска група, определила струпването на войски по границата с Украйна като най-голямото от кампанията през 2014-2015 г., потвърждение дойде и от прессекретаря на Белия дом Джен Саки. Точната численост не е известна, но украинските власти твърдят, че към края на март числеността е била около 20 хил. души. САЩ са „изключително обезпокоени“ от „нарастващата руска агресия“, каза Саки.

 

 

МАЛКО ПО-РАНО:

 

 

Съединените американски щати може да подкрепят Украйна, като изпратят свои военни кораби в Черно море. Причината е струпването на руски войски и кораби по украинската граница, съобщи CNN с позоваване на източник в Пентагона.

 

 

 

Високопоставен служител от американските военноморски сили коментира, че САЩ рутинно изпращат кораби в Черно море, но сега това ще бъде сигнал към Москва.

 

 

 

CNN напомня, че според споразумението от 1936 г., даващо контрол на Турция върху Босфора и Дарданелите, американската страна трябва да информира 14 дни по-рано за намеренията си да влезе със свои кораби в Черно море. Засега не е известно дали е отправено такова уведомление.

 

 

Представител на Пентагона посочва, че „САЩ продължават да изпращат разузнавателни самолети в международното въздушно пространство над Черно море, за да наблюдават движението на руските военни кораби край окупирания Крим“.

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО да ускори плана за членство на страната му, като заяви, че трябва да бъде изпратен реален сигнал до Русия,

 

 

„НАТО е единственият начин да сложи край на войната в Донбас. Планът на Украйна ще бъде реален сигнал за Русия.“ – подчерта Зеленски.

 

 

 

Бившият президент Леонид Кравчук, заяви, че ако това се случи е готов да стреля срещу руски парашутисти до последен дъх.

 

 

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник, че Алиансът е сериозно загрижен заради руските военни дейности и подкрепя суверенитета на Украйна.

 

 

Столтенберг посочи, че се е обадил на президента Зеленски „за да изрази сериозна загриженост относно руските военни дейности в и около Украйна и продължаващите нарушения на прекратяването на огъня“.

 

 

 

Послания за солидарност с Украйна отправиха водещите сили на Алианса САЩ и Великобритания, както и от Европейския съюз.

СВЯТ

More in СВЯТ

Джефри_Сакс_5566121174408828910_2481847674771396412_big

Джефри Сакс: Вече нищо не може да помогне на Украйна (ВИДЕО)

април 19, 2024
1010x570

Борис Джонсън: Ако Украйна загуби, това ще бъде краят на нашата хегемония

април 18, 2024
байдъъън

Байдън: Канибали изядоха чичо ми

април 18, 2024
768x432

Politico: Украйна върви към загуба на войната, Путин никога не е бил по-близо до целта си

април 17, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Командирът на „Ахмат“: Когато ковчезите започнат да пристигат в Париж, Франция ще изтрезнее

април 16, 2024
руски военни

Руските войски са ударили френски наемници в Славянск

април 15, 2024