Политика

Лъсна истината за драматичната промяна в резултатите през втората половина на изборния ден!

Лъсна истината за драматичната промяна в резултатите през втората половина на изборния ден!

 

izbori-urna

 

 

 

Повече млади хора са гласували на изборите в неделя в сравнение с парламентарните избори през 2017 г. Спад се наблюдава при възрастните отишли до урните в неделя. Това сочат изводи на „Галъп“, които са анализирали възрастта и динамиката на вота, пише „Монитор„.  

 

 

 

Ето какво посочват от социологическата агенция:

 

 

„Ясно личи по-големият дял млади хора сега, в сравнение с 2017 г., и по-малкият дял възрастни, в сравнение с 2017 г. Това личи и в структурата на вота по заетост – работещи и незаети са повече сега, в сравнение с 2017 г., а пенсионерите са по-малък дял сега, в сравнение с 2017 г.

 

 

Това може да се дължи и на страха от ковид (една от причините за ниския вот на БСП), който препятства гласуването на възрастните хора.

 

 

 

Друг фактор – при това основен – е политизацията на младите от протестите през лятото на 2020 г. насам, текла основно в социални медии. Последните се оказаха и основен канал за комуникация в тази кампания. Това облагодетелства партии с млад или високообразован и работещ електорат.

 

 

 

Както вече отбелязахме, именно формации като ИТН са основни сред младия вот. В същото време ИТН кампанираха срещу свръхакцентирането на ковид и то сред млади хора, които не са и толкова уязвими пред болестта. Това е допълнителен фактор за „размяната“ на позициите на ИТН и БСП.

 

 

 

Изчисленията на база екзит пол показват, че около 600 хиляди души са взели решението за кого ще гласуват между 1 и 4 април. Младите вотове са типичен непредвидим фактор, който обикновено решава в последните дни и дори часове. Младите гласуват следобед, за разлика от „твърдите“ и зависимите гласоподаватели.

 

 

 

Във връзка с това, предоставяме и динамика на вота през самия изборен ден – за пръв път правим такава публикация. Тя ясно показва какъв е бил статусът към обяд и колко драматично се промениха нещата в следобедните часове.

 

 

 

С ръста на активността и младата „вълна“ за ИТН и ДБ следобед, „олекнаха“ дяловете на твърдите подкрепи. Този следобеден „спринт“ е и обяснението за разликата с моментните снимки на електоралните нагласи няколко дни по-рано. Става дума за мобилизация в последните дни и в самия ден на вота. При ДБ тази кампания в самия ден беше видима и организирана, а за партии като ИТН тя произтича от спецификата на младия електорат.

 

 

 

Тези млади електорати, за разлика от възрастните, се влияят и лесно в самия ден от социалните медии. Затова и кампаниите от типа „излез и гласувай“ се случват лесно именно в тези групи, а не сред възрастните.

 

 

Екзитполът достига до Вас благодарение на БНТ, БНР, „Нова“ и „България он ер“.

 

Блиц

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024