СВЯТ

Мирише на голяма война: САЩ обяви най-висока готовност на американските военни заради Русия и Украйна

Мирише на голяма война: САЩ обяви най-висока готовност на американските военни заради Русия и Украйна

big_166749802_10160589304244989_3782412729876084054_n

 

 

 

Заради очакваното възобновяване на боевете между Русия и Украйна американските военни повишиха готовността си до най-висока степен, пише „Политико“, предаде News.bg.

 

 

 

Пентагонът е в готовност, тъй като тази седмица Русия засилва дейността си в Източна Европа и Арктика, представяйки ново предизвикателство за администрацията на Байдън, казаха военни служители. Възобновяването на боевете между подкрепяните от Русия сепаратисти и украински войници в района на Донецк в източна Украйна, отбелязва края на прекратяването на огъня от юни 2020 г. и руските сили започнаха да трупат военна техника по граница.

 

 

 

Самолети на НАТО излитаха 10 пъти само в понеделник, за да отговорят на необичайно голям брой полети на руски изтребители и бомбардировачи в близост до съюзническото въздушно пространство. Миналата седмица, три ядрено въоръжени руски подводници, пробиха през няколко метра лед в Арктика, което е нова демонстрация на сила в региона, където американските сили са предизвикани да достигнат.

 

 

 

Генерал Глен ВанХерк, ръководител на Северното командване на САЩ, което отговаря за отбраната на страната, призна за ръст на руската агресия, посочвайки усилията на Москва да „възстанови влиянието си на глобална сцена“. По-специално руските въздушни прихващания днес са по-сложни, отколкото в миналото, коментира ВанХерк, като отбеляза, че операциите често включват множество точки за достъп и повече от един самолет, който остава в района по-дълго. Капитан Уенди Шнайдер, говорител на Европейското командване, отказа да обсъди нивата на състоянието на наблюдението на командването, позовавайки се на оперативната сигурност, но отбеляза, че „наблюдаваме ситуацията много внимателно“.

 

 

 

 

Неотдавнашното увеличение на активността представлява ново предизвикателство за външната политика на новата администрация, дори когато президентът се ангажира да заеме по-строга линия към Русия от бившия президент Доналд Тръмп, чиито отношения с руския президент Владимир Путин доведоха до обвинения, че мек спрямо Москва.

 

 

 

Президентът Джо Байдън вече сигнализира за по-строгата си позиция, характеризирайки Путин като „убиец“ и обещавайки да държи Русия отговорна за неотдавнашните хакове, включително атака, която компрометира софтуера на базираната в Тексас Solarwinds Corp., която засегна поне 100 американски компании и девет федерални агенции. Наскоро Байдън одобри още 125 милиона долара оръжейна помощ за Украйна за защита на нейните граници с Русия, включително две въоръжени патрулни лодки и контра-артилерийски радар. САЩ са ангажирали повече от 2 милиарда долара помощ за сигурност на Украйна от 2014 г., включително предоставяне на противотанкови ракети Javelin.

 

 

 

Байдън има дълга история с пропагандиране на подкрепа за Украйна, особено след като Русия нахлу в Крим през 2014 г. Като вицепрезидент и главен пратеник на администрацията на Обама в Киев, Байдън посети страната шест пъти и прекара часове в телефонни разговори с лидерите ѝ. Той също така оглави усилията за изпращане на американски сили за обучение на украински бойци и подтикна висшите служители да изкоренят корупцията, коментираха негови съветници пред „Политико“ по време на интервю миналата година.

 

 

 

 

Лидерите на Пентагона изразяват загрижеността си пред съюзниците от НАТО относно подновените боеве в Източна Европа, както и натрупването на руски сили, заяви говорителят Джон Кирби „Очевидно не искаме да виждаме повече нарушения на украинска територия“, каза Кирби. „Бяхме много ясни относно заплахите, които виждаме от Русия в различни региони … приемаме ги много сериозно.“ Кирби коментира, че не знае за каквото и да е взаимодействие между руснаците и американските сили в Източна Европа.

 

 

 

 

Генерал Марк Мили, председател на съвместните началник щабове, обсъди ситуацията със сигурността по телефона с руските и украинските си колеги, според съобщение от неговия офис. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че е обсъдил „начините за укрепване на сътрудничеството в областта на сигурността“ с държавния секретар Антъни Блинкън.

 

 

 

 

 

„Проведох продуктивен и целенасочен разговор с Блинкън, тъй като Русия продължава системно да влошава ситуацията със сигурността в източната част на Украйна и в Крим“, пише Кулеба в Twitter. По-рано през седмицата съветникът по националната сигурност Джейк Съливан „потвърди непоклатимата подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в телефонен разговор с украинския си колега“, обясни Кърби.

 

Нюз бг

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024