ОБЩЕСТВО

Новият кошмар иде: Индийският щам на К-19 е засечен в Румъния. Затваряме граници за редица страни от 1 май

Новият кошмар иде: Индийският щам на К-19 е засечен в Румъния. Затваряме граници за редица страни от 1 май

2c6eadbb525748d2a108272ebb979648

 

 

 

Румъния съобщи за първия случай на заразен с установения в Индия вариант на коронавируса

 

 

С индийския щам е диагностициран 26-годишен пациент, който пристигнал в Румъния преди месец и имал леки симптоми, съобщи здравното министерство, предаде Ройтерс и DarikNews.

Институтът за обществено здраве съобщи, че идентифицираната мутация не е същата като по-заразната мутация, предизвикала голям скок на заразени в Индия.

 

 

 

Отделно министерството на здравеопазването на Румъния следи избухване на случаи на коронавирус сред строителни работници, които скоро са пристигнали от Индия, в село в окръг Брашов.

 

 

В Румъния са регистрирани 1850 нови случаи, с което общият им брой достигна 1,05 милиона. Досега в страната са регистрирани 27 971 смъртни случая.

 

От 1 май временно се забранява влизането в България на пристигащи от Индия, Бангладеш, Бразилия и държави и територии в Африка. Забраната няма да важи за българи и хора със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване у нас и членовете на техните семейства.

 

 

Това гласи нова заповед на министъра на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов, издадена преди минути. В заповедта са посочени държави и територии в Африка, които не попадат в обхвата на забраната за влизане у нас.

Хората, които заповедта не обхваща, подлежат на 10-дневна карантина.

 

 

Всички други лица, които влизат в страната, независимо от тяхното гражданство и от държавата, от която пристигат, се допускат у нас при представянето на един от следните документи:

 

 

– документ за завършена ваксинационна схема срещу COVID-19. За завършена ваксинационна схема се приема поставянето на съответен брой дози от ваксини, посочени в приложение към заповедта, и изтичането на 14-дневен период, след поставяне на последната доза;

– документ, показващ положителен резултат от проведено изследване по метода на полимеразна верижна реакция (PCR) или бърз антигенен тест за COVID-19 – за лицата, преболедували от COVID-19 за периода от 15-тия до 180-тия ден, считано от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

 

 

Българите, гражданите на държави членки на ЕС, на страни по Шенгенското споразумение и членовете на техните семейства; на Великобритания и Северна Ирландия, Австралийски съюз, Канада, Съединени американски щати, Япония, Нова Зеландия, Китай, Руанда, Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай, ОАЕ, Грузия, Украйна, Северна Македония, Сърбия, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Молдова, Русия, Израел, Кувейт, Беларус и Турция; постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващите и у нас и членовете на техните семейства; лицата, притежатели на българска виза за дългосрочно пребиваване вид „D“, както и хората, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз или в страна по Шенгенското споразумение (включително Сан Марино, Андора, Монако и Ватикан) и членовете на техните семейства, могат да влизат у нас и при предоставяне на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване с PCR или отрицателен резултат от проведен до 48 часа преди влизането в страната бърз антигенен тест за доказване на COVID-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа. 

 

 

В приложение към заповедта са посочени антигенните тестове за влизане в страната. В заповедта са посочени и случаите, при които не се изисква предоставяне на документ за влизане в държавата.

 

 

В случай че не представят документ, лицата подлежат на 10-дневна карантина след пристигането си в страната. Карантината може да бъде отменена при представяне на отрицателен резултат от направен до 24 часа след влизането в страната PCR или от бърз антигенен тест.

 

Дарик, Оф нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024