Политика

Партиите попаднаха в „небрано лозе“ с третия мандат – разочарование, но не и изненада!

Партиите попаднаха в „небрано лозе“ с третия мандат – разочарование, но не и изненада!

 

phphs3jbj_559x345

 

 

Заявеното от лидера на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов, че ще върне светкавично втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, озадачи и постави извънредна ситуация останалите политически играчи в Народното събрание без ГЕРБ. Големият въпрос вече се очертава на кого президентът Румен Радев ще връчи третия мандат, дали изобщо е възможно успешното му реализиране или пък ще се върви към сформирането на служебен кабинет, чиято основна задача ще е организирането на нови избори. Така неяснотите около третия мандат стават все повече, а разсейването им предстои през следващите дни. По конституция няма срок, в който президентът да го връчи, а решението е изцяло в неговите ръце.

 

 

 

Ясно е обаче, че третата политическа сила в парламента – БСП, е изправена пред немалко дилеми. „Свиквам извънредно заседание на Изпълнителното бюро, веднага след това ще излезем с изявление какво ще предприемем“, коментира пред „Сега“ лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че изявлението ще е по повод заявеното от Трифонов намерение да върне мандата. „Днес ще говорим само да оценката за връчването на мандата, ако президентът ни даде на нас третия мандат, тогава ще свикам извънреден Национален съвет“, допълни Нинова. Което означава, че широкото партийно ръководство може и да трябва да се събере по Великденските празници, ако Радев задейства процедурата тази седмица.

 

 

 

Народният представител от БСП Филип Попов заяви пред БНР, че не е изненадан и смята, че от „Има такъв народ“ не са готови да управляват. По думите му, ако президентът връчи мандата на БСП, социалистите ще решат дали да го приемат на Национален съвет на партията.

 

 

„Какво предстои за страната е трудно да се прогнозира, но нищо добро според мен. Защото виждате здравната криза, икономическата, социалната криза, актуализация на бюджета няма кой да направи на практика. Така че за бизнеса, за хората предстоят трудни времена“, каза Попов.

 

Нинова вече няколко пъти даде да се разбере, че няма да е особено доволна, ако на БСП бъде връчен третият проучвателен мандат – и заради изборния крах на 4 април, и заради факта, че тя не среща особена подкрепа от другите формации в НС.

 

 

„Когато царят е в ъгъла и пешката има шанс да напредне и да стане царица, е странно да обърнеш дъската и да ги събориш всички фигури. Но шахматът е индивидуална игра, политиката сама по себе си е колективно усилие и има голям риск да даде жертви. Решението е на г-н Трифонов и не можем да се месим в него. Моята представа обаче за политика е свързана първо с нуждите на хората и на държавата“. Така депутатът от „Изправи се! Мутри вън! (ИМВ) Мария Капон коментира пред БНР обявеното от Слави Трифонов.

 

 

 

Капон изрази скептицизъм към възможността за съставяне на правителство от трета политическа сила.

„Въпросът е да видим на кого ще бъде даден третият мандат. Но за мен е доста комично при положение, че е толкова сложно да има правителство на малцинството, това да е правителство на малцинството на малцинството“, посочи тя.

 

 

 

„Стоим зад кабинет на промяната. Хората искат стабилност и сигурност“, коментира от своя страна шефът на ПГ на ИМВ Мая Манолова. Тя посочи още, че президентът ще реши на кого да връчи третия мандат, но „не е логично да го връчи на най-малката парламентарна група, защото не е редно“, допълни тя, визирайки своята група. Манолова декларира, че задкулисни разговори не са водили с никой за бъдещ кабинет.

 

 

 

 

От обединението „Демократична България“ също „тупат топката“ и се въздържат от официален коментар по решението на „Има такъв народ“ да върне мандата за съставяне на правителство. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов не отговори на мобилния си телефон, потърсен от „Сега“, но неведнъж вече е заявил готовност за подкрепа на правителство, излъчено от партията на Трифонов.

 

 

 

Трите формации, заедно с другата нова в парламента – „Изправи се! Мутри вън!“, обаче имат общо 92 депутати, доста под необходимите 121 гласа за мнозинство.

 

 

Депутатът „Демократична България“ Борислав Сандов все пак обяви, че „поведението на цялата група, както и мълчанието по ключово важни въпроси от страна на ИТН по-скоро издаваха, че те нямат намерение на съставят правителство и по-скоро целта в този парламент е да се променят изборните правила, за да се осигури по-честен вот и да се ходи към избори“.

 

 

 

Сандов посочи, че предсрочни избори трябва да се проведат максимално скоро, за да има възможност за стабилно правителство преди началото на есента.

 

 

 

„За нас от ДБ такава хипотеза беше разглеждана, ние имаме готовност да действаме в една такава ситуация, друг е въпросът дали това е правилният подход в този случай, при положение, че се намираме в здравна и икономическа криза, и ако това предвещава отиване и към политическа криза, ние ще трябва да проявим здрав разум и още по-голяма отговорност“, каза Сандов пред БНР

 

 

 

По мнението му „има възможност и за даване на трети мандатоносител, който да се опита да състави правителство, но мисля, че в тази ситуация, шансове за такова правителство са изключително малки, защото ако първата политическа сила като брой депутати в Народното събрание ГЕРБ е в тотална изолация, втората отказва да участва в съставяне на правителство, то много трудно може да се организира определено мнозинство и то бих казал, че няма да е стабилно“.

 

 

 

Сандов посочи още, че сега отговорността на президента Румен Радев е много голяма, още повече, че той есента също ще прави предизборна кампания.

 

 

 

 

„Шансовете за нови избори са огромни. Което може да е добре, доколкото мнозинство за сериозни реформи в парламента очевидно няма. Въпросът е ако живота на Народното събрание е още 2-3 седмици, да приемем важни закони, сред които и внесеният от мен и Мартин Димитров за намаляване на мандата на Комисията за защита ОТ конкуренцията обратно на 5 години. След като предишните депутати го увеличиха на седем преди два месеца, за да съхранят хората на четириглавата ламя“, написа във Фейсбук друг депутат от ДБ – Владислав Панев.

 

 

 

Според него няма нищо страшно в служебен кабинет за 3 месеца. „Със сигурност излъчването на реформаторско правителство е по-добре, но това е извън нас. Трудно можем да влияем на този процес. Важното е изборите през юли да променят България устойчиво. Ясно е, че рискове има (връщане на „патриоти“, реванш на озлобения Борисов), но ще положим усилия да ги предотвратим“.

 

БНР, Сега, Оф нюз

 

segabg.com

Политика

More in Политика

пееф

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент

май 21, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024
Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024