Политика

Политолог: Слави мълчи, защото опитва да живее в нова реалност. Това е бреме

Политолог: Слави мълчи, защото опитва да живее в нова реалност. Това е бреме

 

big_1066

 

 

 

След 20 часа в неделя всички се питат защо Слави Трифонов пази мълчание. Всички, класирали се за новия парламент, вече се изявиха по един или друг начин, а единствен Трифонов не е направил никакво изявление. Според политологът Любомир Стефанов това мълчание не е знак за слабост. „Резултатът от изборите надмина неговите очаквания“, коментира той в ефира на БНР.

„В момента Слави се опитва да живее с новата реалност и очакванията на хората – а това е бреме. И ако президентът му връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, не знам дали г-н Трифонов си е представял тази отговорност и какво върви с нея. Затова му трябва известно време“, обясни Стефанов. Той бе категоричен, че политиците не трябва да плашат гражданите с нови избори.

 

 

 

„По време на всяка кампания се говорят едни неща, вдига се градусът с цел мобилизация на електората, а впоследствие, когато дойде ред да се върши работа, прагматично и с поглед към митичното общо благо, нещата почват да стават едни обтекаеми, предмет на консенсус, на договорка.“, коментира експертът.

 

 

 

„Въпросът е принципът, на който ще се сложат тези договорки, ако продължим с практиката досега, да се случват в едно задкулисно тъмно пространство, ще възпроизведем моделите, които гражданите с вота си в тези три протестни избора искат да се промени. Ако всичко се случва пред микрофони и камери, с ясни позиции, като че ли има шанс да видим нещо различно“, посочи Стефанов.

 

 

 

По думите му от първите знаци, които новите в парламента ще ни дадат, зависи цялостното отношение към тях, или ще останем с впечатлението, че ни предлагат повече, но от същото досега.

 

 

 

„Новите играчи не са антисистемни играчи, защото приемат всички резултати от парламентарните избори, следователно приемат правилата на играта на политическо състезание в либералната демокрация. Те се обединяват на принципа – „Да обичаш на инат“. В случая ще разберем дали е достатъчно да си антиГЕРБ по време на кампания – знаменател, който да те вкара в коалиция с цел, или има още нещо“, заяви политологът

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024