Политика

Предизборен шамар и от Германия! ZDF: България, където потъват евромилиардите

Предизборен шамар и от Германия! ZDF: България, където потъват евромилиардите

 

c2b002fac335440aac820449f6fe48c1

 

 

 

 

Това е „забравеният проблем на Европа“, анонсира в свой репортаж германската обществена телевизия

 

 

 

Независимо дали става дума за корупция при кметове из страната или при министри в София, в България потъват милиони евро пари на европейските данъкоплатци и това е „забравеният проблем на Европа„.

 

 

 

Това се казва в анонса на репортаж на германската обществена телевизия ZDF за България няколко дни преди изборите.

 

 

 

 

Разказан е случай на „пословично“ скъп паваж във Велико Търново – над 30 хил. евро са дали данъкоплатците според документи от кметството за полагане на слой цимент под камъните, но никой не е забелязал такова нещо. Калоян Янков (всъщност водач на листата на „Демократична България“ във Велико Търново и бивш кандидат-кмет, но не е представен в репортажа) открил измамата и попитал местни жители дали през изминалата година е имало подобно нещо. Те отговорили с „не“, разказва ZDF, цитиран от Дневник.

 

 

 

Документите обаче показват, че общината е възложила такава поръчка на местна фирма. „Типично за България“ и действа само ако кметът е от управляващата партия, казва адвокат Янков. „Да, завладяна държава е и то не само по отношение на изпълнителната власт, но и прокуратурата и цялата съдебна система са в тази цялата схема за корупция.“

 

 

 

 

Показан е и Янко Русев, петкратен световен и европейски шампион по вдигане на тежести, който днес има пенсия от 150 евро.

„Не е време за промяна в нагласите“

 

 

Споменава се и записът от спалнята на премиера Бойко Борисов (посочен като „партиен приятел“ на канцлера Ангела Меркел), и банкнотите от 500 евро, както и скандалът със санирането на имота на зам.-министър на икономиката с европейски средства (вероятно се има предвид „къща за гости“, ползвана само от зам.-министъра Александър Манолев, който напусна поста). Има изречение и за миналогодишните протести срещу правителството и главния прокурор.

 

 

 

Сега предстоят избори по време на пандемията и многочислените митинги са забранени – както и другаде, кризата промени предизборната кампания. „Най-важната тема за избирателите – управлението на кризата.

 

 

 

 

Дават се примери из страната като клиника в Чирпан, където пациент с възпаление на дробовете не може да бъде приет час, докато чака линейка. „Не само в Чирпан е нормално,“ продължава телевизията. Описва се решението да се дадат бонуси на здравните работници в кризата, взето обаче „твърде късно“ – шефът на болницата казва, че трима негови колеги са заминали за Германия, след като са се поизградили като специалисти.

 

 

 

Лекарите и здравните работници в интензивните отделения са на ръба, а междувременно България е сред най-изоставащите с ваксинирането. Ако имаха дози, казват представители на центровете, те щяха да работят два пъти по-бързо. Забелязва се обаче и ваксинен скептицизъм – цитирана е жена от въоръжените сили, на която се поставя доза и според която повечето в поделението ѝ се страхуват, че ваксините са експеримент, „който оцелее, а който – не“, и едва половината са се имунизирали.

 

 

 

В най-бедната страна в ЕС, белязана от пандемията, от бедност и несправедливост, здравният министър е най-популярното лице, се казва в края на репортажа, след кадър с плакат на здравния министър Костадин Ангелов (той води листата на ГЕРБ в града). „Не е време за промяна в нагласите.

 

Дневник, Дунав мост

Политика

More in Политика

ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024
запрянов

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

април 15, 2024
левон

Хампарцумян: Войните стимулират технологичното развитие и по-бързия индустриален растеж

април 15, 2024
елена п

Елена Поптодорова екзалтирано от САЩ: Подкрепата за Израел е споделена и непоклатима

април 14, 2024
php62c1e4_559x345

Маркет линкс: 46% са разочаровани от политическата ситуация, оценяват с 2,8 кабинета “Денков“

април 12, 2024