Русия

Русия напуска Международната космическа станция, ще изгражда своя

Русия напуска Международната космическа станция, ще изгражда своя

roskosmos
Русия ще се оттегли от проекта на Международната космическа станция (МКС) след четири години – от 2025 г., и ще създаде нова национална орбитална станция. ”И е честно да ги предупредя (международните партньори)”, заяви вицепремиерът на Русия Юрий Борисов в телевизионната програма ”Русия 1”. Решението е взето на 12 април, Деня на космонавтиката, на среща с президента Владимир Путин.

„Русия планира да създаде собствена национална космическа станция. МКС е сериозно остаряла и правителството предлага предварително да разговаря с чуждестранните партньори“, каза Борисов.

 

 

 

На свой ред ръководителят на Руската академия на науките Александър Сергеев на заседание на президиума на академията заяви, че очаква началото на финансирането за създаването на руска орбитална станция.

 

 

 

Необходимостта от създаване на нова станция, поради технически проблеми на руския сегмент на МКС, беше обявена от директора на полета на руския сегмент на МКС Владимир Соловьов. В руския сегмент на МКС бяха открити пукнатини, през които излиза въздух. Те са запечатани, но малък теч продължава.

 

 

След 2025 г. Соловьов прогнозира лавинообразен провал на множество елементи на МКС и оценява разходите на Русия за МКС на 10-15 милиарда рубли. Соловьов призова да Кримъл да преразгледа момента на по-нататъшното участие на Русия в проекта на МКС и да се съсредоточи върху изпълнението на програмата за националната орбитална станция.

 

 

През октомври Соловьов разкри облика на нова руска орбитална станция. Предвижда се тя да включва поне пет модула: основен модул; целеви производствен модул; модул за материална поддръжка (склад); платформен модул за сглобяване, изстрелване, приемане и обслужване на космически кораби; търговски модул за настаняване на четирима туристи с два големи илюминатора.

 

 

 

Станцията е модулна, всеки един елемент ще може да бъде подменян. Тя ще бъде по-голяма от „Мир“ по размер, ще лети в орбита с надморска височина от 400 километра и наклон от 98 градуса.

 

 

В проекта за Международната космическа станция участват 15 члена, от които пет са основните: Русия, САЩ, Канада, Япония и Европейската космическа агенция. Изграждането на станцията започва през 1998 г., а е „обитаема“ от 2000 г.

 

Фрог нюз

Русия

More in Русия

ezgif-6-4cf25b0bf5

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

април 2, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

март 25, 2024
ислам

Това 15-годишно момче спаси над 100 зрители от касапницата до Москва. „Връщах се пак и пак“

март 24, 2024
960x540

Първите показания на един от задържаните терористи: За пари – половин милион рубли

март 23, 2024
big_Scree1

Терористична атака в концертна зала в Подмосковието, има загинали и ранени

март 22, 2024