Политика

Сачева: Борисов просто не беше призован както трябва, затова не се явява в парламента

Сачева: Борисов просто не беше призован както трябва, затова не се явява в парламента

big_175628042_473996990489697_4706677608703055994_n

 

Премиерът Бойко Борисов и неговата работа са изключително публични. Всички могат да проследят по ден неговото ежедневие във фейсбук страницата му, включително и на живо. Не мисля, че дейността му не е прозрачна. Премиерът не управлява еднолично, а всеки един от нас, който работи в кабинета, може да дава идеи.

 

 

 

Това заяви министърът на труда и социалната политика в оставка Деница Сачева пред бТВ на въпроса защо министър-председателят не се явява в парламента почти година и половина. По думите й досега той не е призоваван по надлежния ред.

 

 

„Това, което се случва в НС не е да бъде изслушан министър-председателя, а опит да бъде унижен и да бъдат унижавани членове на кабинета. Не виждаме искрен интерес в работата ни и нагласи за приемственост, а виждаме опозиция на инат“, подчерта още тя.

 

 

Относно предстоящите консултации в президентството преди връчване на мандата Сачева обясни, че няма да издава кои от представителите на ГЕРБ-СДС ще са в делегацията, както и кои ще бъдат предложени за министри. „Отиваме с нагласа да изпълним това, което са ни възложили нашите над 800 000 избиратели – да заявим готовността си за кабинет, да го представим, независимо от ясното съзнание, че няма да посрещнем подкрепа, защото очевидно в Народното събрание се отвори едно опозиционно мнозинство срещу нас“, каза още тя.

 

 

 

Министърът добави, че Даниел Митов е окончателно предложение за премиер, като той не е избран лично от Борисов, а решението е общо. „Почти сме готови с кабинета и в момента, в който получим мандат, ще го представим“, добави тя.  По димите й ще има и нови лица, които ще бъдат представени за министри за първи път.

Според социалния министър в оставка най-успешният министър на образованието е Красимир Вълчев и това не е само нейна оценка. На въпроса дали тя ще влезе в кабинета Сачева отговори, че „на този етап желанието й е да остане в Народното събрание“.

 

 

 

 

„Фактът, че се повиши БВП много ясно говори, че държавата се е управлявала добре, независимо от упреците, които получаваме. До този момент ние сме взели само 800 млн. лева. дългове“, подчерта още тя. По думите й и двамата финансови министри – Владислав Горанов и Кирил Ананиев, са много успешни: „Припомням, че влязохме в чакалнята на Еврозоната и това не може да бъде подминавано и замитано под килима. Не може да се отрече приносът на Горанов за това“.

 

 

 

 

Разговорът дали трябва да се гласува оставката на правителството в Народното събрание се води непрекъснато, особено когато има завършени мандати, обясни Деница Сачева и добави, че гласуването е твърде прибързано. „Нека оставим г-жа Ива Митева (председателят на 45-ото НС – бел. ред.) и на юридическия екип да определят какви точно сме ние в момента“, каза ресорният министър.

 

 

 

 

По думите й те са министри в оставка и след като оставката е гласувана, може да се смята и че са обикновени граждани.

Сачева заяви, че Мая Манолова е била против добавките от 50 лева на пенсионерите, а сега внася законопроект за постоянното им даване, което е „див популизъм“.

 

 

 

Относно Планът за възстановяване тя обясни, че той е публичен и не е вярно, че не е обсъждан със синдикатите и бизнесът.  „Не е само саниране и асфалт. Ние сме готови да спазим срока за изпращане, но ако не бъде изпратен навреме България няма да загуби пари, а ще получи доста от средствата на по-късен етап“, допълни министърът

 

Би ти ви, Оф нюз

 

 

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024