СВЯТ

САЩ обмислят подкрепа за Украйна, може да пратят кораби в Черно море

САЩ обмислят подкрепа за Украйна, може да пратят кораби в Черно море

 

big_2134

 

 

Съединените американски щати може да подкрепят Украйна, като изпратят свои военни кораби в Черно море. Причината е струпването на руски войски и кораби по украинската граница, съобщи CNN с позоваване на източник в Пентагона.

Високопоставен служител от американските военноморски сили коментира, че САЩ рутинно изпращат кораби в Черно море, но сега това ще бъде сигнал към Москва.

 

 

CNN напомня, че според споразумението от 1936 г., даващо контрол на Турция върху Босфора и Дарданелите, американската страна трябва да информира 14 дни по-рано за намеренията си да влезе със свои кораби в Черно море. Засега не е известно дали е отправено такова уведомление.

 

 

 

Представител на Пентагона посочва, че САЩ продължават да изпращат разузнавателни самолети в международното въздушно пространство над Черно море, за да наблюдават движението на руските военни кораби край окупирания Крим.

 

 

 

По думите на събеседника, засега САЩ не разглеждат струпването на руски войски край границата като опит за настъпление, но ако ако нещо се промени, американската страна е готова да отговори с действия.

 

 

 

Напомняме, Москва обясни струпването на свои бойни части до украинската граница с провеждането на учения.

 

 

Вчера висш представител на Кремъл допусна нахлуване на руски войски в Украйна, като заяви, че при определени обстоятелства Русия може да бъде „принудена да защити гражданите си в Източна Украйна“.

 

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО да ускори плана за членство на страната му, като заяви, че трябва да бъде изпратен реален сигнал до Русия.

 

 

 

„НАТО е единственият начин да сложи край на войната в Донбас. Планът на Украйна ще бъде реален сигнал за Русия.“ – подчерта Зеленски.

 

 

 

Бившият президент Леонид Кравчук, заяви, че ако това се случи е готов да стреля срещу руски парашутисти до последен дъх.

 

 

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник, че Алиансът е сериозно загрижен заради руските военни дейности и подкрепя суверенитета на Украйна.

 

 

 

Столтенберг посочи, че се е обадил на президента Зеленски „за да изрази сериозна загриженост относно руските военни дейности в и около Украйна и продължаващите нарушения на прекратяването на огъня“.

 

 

 

Послания за солидарност с Украйна отправиха водещите сили на Алианса САЩ и Великобритания, както и от Европейския съюз.

СВЯТ

More in СВЯТ

djames-rubin

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

март 28, 2024
Алла Пугачева

Реакцията на Алла Пугачова на терора в „Крокус“ шокира руснаците

март 27, 2024
ukrainets-e-saboril-mosta-sasht-kadeto-951

Украинец е съборил моста в САЩ, където загинаха шестима, щетите са за 100 млрд. долара / СНИМКА

март 27, 2024
дъглас

Дъглас Макгрегър: ЦРУ и МИ6 са участвали в подготовката на терористичната атака в „Крокус“

март 27, 2024
борел

Жозеп Борел: Западът подкрепя Киев в полза на своите интереси, а не от любов към украинците

март 26, 2024
кулебаphp4gc0ib_559x345

Кулеба си изпусна нервите: Безсилни сме пред модернизираните руски ФАБ, дайте ни проклетите Patriot!

март 26, 2024