СВЯТ

САЩ предупредиха за опасност от въздушни удари над Украйна

САЩ предупредиха за опасност от въздушни удари над Украйна

 САЩ предупредиха за опасност от въздушни удари над Украйна

 

 

Федералната въздухоплавателна администрация на САЩ препоръча на американските авиокомпании да летят с повишено внимание над някои райони на Русия и Украйна. Това става ясно от разпространени от ведомството две въздушни директиви известия (NOTAM), предаде ТАСС.

 

 

Препоръчва се повишено внимание при полети „към, от, в пределите ли на и над“ районите за полетна информация (РПИ) Киев, Днепър (бившия Днепропетровск) и Симферопол, а също и за разположените на 100 морски мили от тях области на районите за полетна информация Москва и Ростов на Дон.

 

 

И двата документа се издават във връзка с „възможни рискове за безопасността на полетите, свързани с изострянето на регионалното напрежение между Русия и Украйна, които потенциално могат да доведат до трансгранични стълкновения без предварително уведомяване, повишена военна активност и/или конфликт“.

 

 

И двете известия се отнасят до всички американски въздушни превозвачи и търговски оператори.

Районът за полетна информация представлява въздушно пространство с определени размери, в пределите на което се осигурява полетно-информационно обслужване и аварийно оповестяване.

 

 

 

 

На брифинг за журналисти днес прессекретарят на Пентагона Джон Кърби изрази позиция, че спирането от Русия от 24 април до 31 октомври на преминаването на чуждестранни военни и държавни плавателни съдове в редица райони на Черно море е опит за дестабилизация на Украйна.

 

 

 

„Това ще бъде пореден пример за продължаващата кампания за подриване и дестабилизация на Украйна. Призоваваме Русия да прекрати преследването на съдове в региона и струпването на сили по границата с Украйна и в Крим“, каза той.

 

 

Кърби добави, че САЩ потвърждават непоколебимата си подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите граници, включително в териториалните й води.

 

 

Говорител на Държавния департтамент на САЩ пък заяви, че искането на Русия десет американски дипломати да си заминат в отговор на експулсирането от Вашингтон на същия брой руски дипломати за предполагаема зловредна дейност е изострящо напрежението и предизвикващо съжаление.

 

 

 

„Не е в наш интерес да влизаме в цикъл на изостряне на напрежението, но си запазваме правото да отговорим на всяка руска ответна мярка срещу САЩ“, каза говорителят.

 

Източник: dnes.dir.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

захарова

Захарова: Френските войници в Украйна ще са наша легитимна мишена

май 8, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17810205_40_0

САЩ: Има вероятност да влезем в конфликта между Русия и Украйна с наши военни

май 6, 2024
байдъъън

Der Spiegel разтърси света с огромна бомба за Байдън!

май 6, 2024