СВЯТ

СЗО бие тревога: Въпреки К-19 ваксините, в цял свят се случва нещо много притеснително

СЗО бие тревога: Въпреки К-19 ваксините, в цял свят се случва нещо много притеснително

 

thumb_1200x630_Тедрос Гебрейесус БГНЕС

 

 

 

 

Генералният директор на Световната здравна организация д-р Тедрос Аданом Гебрейесус заяви по време на брифинг в понеделник, че в световен мащаб случаите на COVID-19 са се увеличили непрекъснато през последните седем седмици, докато броят на смъртните случаи е нараснал в продължение на четири последователни седмици, въпреки че по света вече са били приложени над 700 милиона коронавирусни ваксини.

 

 

 

Пандемията с Ковид-19 е в критична фаза, заяви СЗО в понеделник, като предупреди за експоненциалното нарастване на случаите и призова хората да спазват мерките, доказани за овладяване на вируса, предаде АФП.

 

 

 

Световната здравна организация посочи, че след като случаите и смъртните случаи са намалели в началото на годината, глобалната ситуация се е влошила драстично през последните седмици.

 

 

В момента се намираме в критична точка на пандемията„, каза на пресконференцията  Мария Ван Керхове, технически ръководител на СЗО за Ковид-19.

 

 

 

„Траекторията на тази пандемия нараства. Тя нараства експоненциално“, предупреди тя.

Миналата седмица броят на случаите в световен мащаб се е увеличил с 9%, докато смъртните случаи са се увеличили с пет процента, каза Ван Керхове.

 

 

 

Последният скок настъпва въпреки факта, че ваксините срещу Ковид-19 се разпространяват бързо в много страни, като до момента са приложени над 780 милиона дози.

 

 

 

Докато ваксините бяха важно оръжие в битката за спиране на пандемията, подчерта Гебрейесус, те далеч не са единственият инструмент.

 

През януари и февруари светът отбеляза спад в случаите на COVID-19 в продължение на шест последователни седмици, което според д-р Тедрос Гебрейесус означава, че вирусът и неговите мутации могат да бъдат спрени.

 

 

Но има ново разпространение на болестите е причинено от „объркване, самодоволство и непоследователност в мерките за обществено здраве“.

 

 

 

„Ние също желаем да видим как обществата и икономиките се отварят отново, а пътуванията и търговията се възобновяват. Но в момента отделенията за интензивно лечение в много страни са препълнени и хората умират – и това е напълно неизбежно“, заяви шефът на СЗО.

 

 

БГНЕС

 

СВЯТ

More in СВЯТ

Путин_5466076373835072534_original

Путин: Враговете на Русия не осъзнават с кого си имат работа

март 20, 2024
белия дом

САЩ блокираха изявление на Г-7, осъждащо президентските избори в Русия като „фарс“

март 20, 2024
джейк

Вашингтон призна: Реалността е, че Путин е президент на Руската федерация

март 19, 2024
путин-3

Путин е преизбран за пети мандат начело на Русия с над 85% от гласовете

март 18, 2024
60793cd265cd0

Байдън нарече Путин „разбойник“ и „диктатор-убиец“. Русия реагира: Безсилието на Вашингтон е видимо, търпят провал след провал

март 16, 2024
Image_17388245_40_0

Макрон: Ако Русия спечели войната срещу Украйна, „авторитетът на Европа ще бъде сведен до нула“

март 15, 2024