Политика

Совалки в парламента и дипломатически натиск от Вашингтон за проатлантически кабинет на Митов

Совалки в парламента и дипломатически натиск от Вашингтон за проатлантически кабинет на Митов

cats-16

 

 

Вашингтон оказва дипломатически натиск върху парламентарните партии да подкрепят правителството на евроатлантика Даниел Митов, става ясно от последните совалки в парламента.

 

Лидерите на трите партии на протеста – „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, са били поканени на разговори в американското посолство в София, твърди Епицентър.БГ, за което обаче все още няма официална информация.

 

 

Според осведомени източници друга тема на разговора е била и позицията на новите парламентарни партии по отношение на Република Северна Македония.

 

 

 

Снощи посланикът на САЩ Херо Мустафа проведе работна среща с президента Румен Радев на „Дондуков“ 2. Официалното съобщение на прессекретариата на държавния глава гласеше, че сред обсъжданите теми са били двустранните отношения и предстоящото домакинство на България на инициативата „Три морета“, която се подкрепя от САЩ. Според анализатори САЩ са силно притеснени за стабилността в България на фона на тежката криза около Украйна и агресивните действия на Москва.

 

 
ГЕРБ, които по-рано заявиха, че ще върнат мандата, ако разберат, че нямат мнозинство, днес дадоха на заден, макар че получиха откази за консултации от ИТН и ДБ. А от двете партии на протеста дори излязоха с писмени декларации, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС

 

 
Номинираният за премиер Даниел Митов обяви, че решение ще се вземе утре.

 

 

Днес няма да върнем мандата, това решение ще вземем утре, заяви изненадващо той, след като вчера лидерът на ГЕРб Бойко Борисов заяви ядосано, че още днес ще върнат мандата и няма да го вкарват за дебати в залата.

 

На въпрос знае ли за провеждащата се в момента среща в американското посолство, Митов обясни, че няма информация.

 

Междувременно ЕНП излезе с официално съобщение, с което обяви „пълна подкрепа за номинирания за премиер Даниел Митов за формирането на ново правителство в България“.

 

Винаги сте проявявали лидерство и ангажираност. Проевропейско правителство, ръководено от ПП ГЕРБ, ще продължи да носи стабилност и опит в България в тези трудни времена“, написаха още от ЕНП.

 

Според източници на Епицентър.БГ президентът Румен Радев вече бил особено притеснен от възможността да поеме отговорност със служебен кабинет в тежката ситуация на пандемия, икономическа криза и изострена геополитическа обстановка.

 

Според източници на „Позитано“ 20 той предпочита да се състави правителство и да има работещ парламент, който да реагира в тази критична ситуация.

 

Вероятно совалките на американския посланик са насочени именно към това – да бъде подкрепено проатлантическото правителство на Даниел Митов, за когото се знае, че е човекът на Демократическата партия у нас. Ненапразно преди изборите на 4 април у нас той е бил на срещи във Вашингтон по покана на Демократическата партия, заяви високопоставени източници от ГЕРБ пред „Епицентър“.

 

Очаквайте подробности

 

Епицентър

epicenter.bg

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024