Политика

Трифонов прави кабинет с Христо Иванов, вече обсъждат и имена на министри, но Мая Манолова е аут

Трифонов прави кабинет с Христо Иванов, вече обсъждат и имена на министри, но Мая Манолова е аут

 

slavi-sglobava-kabinet-s-hristo-ivanov-no-maa-manolova-e-aut-1

 

 

Слави Трифонов и “Демократична България” (ДБ) обсъждат създаването на кабинет. Това съобщиха за “Труд” два независими един от друг източници.

 

 

 

Потърсен за коментар зам.-председателят на партията “Има такъв народ” Тошко Йорданов, каза, че „още нямат мандат, а вие питате за кабинет“.

 

 

Засега разговорите между “Има такъв народ” и “Демократична България” все още са твърде ориентировъчни.

Обсъждани са и конкретни имена за бъдещи министри, но няма решение дали правителството ще е еднопартийно, съставено изцяло от “Има такъв народ”, или ще е коалиционно (с “Демократична България”) с ясно разписани параметри във всяка област, които изключват волни програми.

 

 

 

 

И в двата случая става въпрос за правителство на малцинството. Подкрепа от партиите на статуквото няма да бъде търсена. Сигурно е обаче, че ще бъде получена, защото нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС искат бързи избори, които биха възпроизвели подобен на сегашния парламент. И трите формации заявиха, че биха дали рамо на правителство, излъчено от “Има такъв народ”.

 

 

 

Вече има и конкретни имена, които се обсъждат за министри. Разговаряно е и с някои от тях. От ДБ настоявали, ако правителството е коалиционно, да получат правосъдното министерство, в което няма изненада.

 

 

 

Тъй като залогът за “Има такъв народ” е твърде голям, Трифонов държал да няма импровизации.

 

 

 

И двете партии – на шоумена и на Христо Иванов, били скептични по отношение участието на “Изправи се! Мутри вън!” в евентуално коалиционно правителство, заради липсата на предвидимост при повечето от членовете и привържениците на платформата.

 

 

 

Към днешна дата е почти сигурно, че по-скоро се върви към служебен кабинет и че най-вероятно “Има такъв народ” ще върнат мандата. Но везните тежат в друга посока.

 

 

 

Причина за промяната са опасения, че може и да не стигне времето за ремонт на Изборния кодекс. А нито една от партиите на протеста няма желание да ходи на нови избори по старите правила.

 

 

 

Доказателство затова са внесените шест проекта за изменения в Изборния кодекс, които ще бъдат гледани утре от правна комисия.

 

 

 

Парадоксално е, че Мая Манолова и Николай Хаджигенов са внесли два отделни проекта, което е показателно за разрива в “Изправи се! Мутри вън!”, за който се заговори още преди конституирането на новия парламент. Това е и една от причините те да са нежелан партньор в евентуално правителство.

 

 

 

Твърденията са, че ако бъде съставен обсъжданият в момента кабинет, той ще е ясен хоризонт – до приемане на промени в изборното законодателство и в няколко закона, свързани с реформа в съдебната система, на които изключително държат от ДБ.

 

 

 

Президентът Румен Радев връчи мандата на Даниел Митов в 13 ч. днес.

 

 

Ако не намери съюзници, проектоправителството на ГЕРБ ще върне мандата в четвъртък.

 

 

Подкрепа ще търсим от парламентарните групи и партии, които стоят идеологически най-близо до нас. Ще бъдат започнати разговори с “Демократична България”, ще ги поканим официално за консултации, но зависи от тях дали ще се отзоват.

 

 

 

Това заяви номинираният за министър-председател Даниел Митов, след като ГЕРБ получиха мандата за съставяне на правителство.

 

 

 

В сряда Митов ще проведе разговорите за подкрепа и ако не намери такава, в четвъртък ще върне мандата на президента Румен Радев.

“Няма да се търси подкрепа за правителство от БСП и ДПС”, каза Даниел Митов.

 

 

 

Номинираният за премиер на ГЕРБ увери, че няма да се бави излишно процедурата и ако няма шанс да бъде подкрепен проектокабинетът, ще бъдат взети решения в максимално кратки срокове. Ще се опитаме да направим всичко възможно максимално бързо да проведем необходимите разговори, отбеляза той.

 

 

 

Бившият външен министър от кабинета “Борисов-2” определи членовете на проектокабинета, който е съгласуван между него и Бойко Борисов, като хора с ясни биографии, с добра професионална подготовка, които са готови от първия ден в стъпване на длъжност да влязат в ролите си, за да се приложат мерки за справяне с пандемичната криза.

 

Труд, Факти бг

Политика

More in Политика

Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024
big_4cea

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

април 15, 2024