ОБЩЕСТВО

Хиляди българи под карантина ще могат да съдят държавата заради отнето право на вот

Хиляди българи под карантина ще могат да съдят държавата заради отнето право на вот

big_1cb5

 

 

 

Хиляди българи, които са под карантира от 1 април до деня на изборите, няма да могат да гласуват и ще могат да съдят държавата заради това в Европейския съд по правата на човека, предаде bgonair.bg.

Причината е, че те няма да бъдат обхванати от подвижните изборни секции. Няма да могат да гласуват и хората, които карат карантината си на адрес, различен от постоянния им.

 

 

В навечерието на вота много от карантинираните, които са подали заявление за гласуване в подвижна секция, не са изолирани на домашния си адрес. Пример за такъв случай е Александър Наумов, който е предпочел да предпази от заразяване своите близки и е в друго жилище.

 

 

„В моя конкретен случай няма как да подам такова, тъй като на 23 март не съм знаел, че ще бъда болен, ще съм под карантина и ще се наложи да гласувам с мобилна урна“, казва той.

 

 

Всички карантинирани в последните 3 дни преди вота няма да могат да упражнят правото си на глас.

 

 

„Има решение на ЦИК, в което изрично е посочено, че списъците се правят въз основа на заявленията, подавани до 17:30 часа. И също в това решение има изричен запис, че не се дописват в Изборния ден“, обясни председателят на РИК – Русе Милена Хинкова.

 

 

 

Заради изтеклия срок за записване хиляди хора нямат да могат да упражнят правото си на глас, а това е в нарушение на Конституцията.

 

 

„Нашето становище е, че единственото средство за противодействие е жалба до Европейския съд по правата на човека от всеки, който не е могъл да гласува. Като нашият съвет е те все пак да подадат заявление, въпреки изтеклия срок, за да могат да докажат действителното си намерение да гласуват с подвижна кутия“, коментира Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет.

 

 

 

Друг проблем, който се появява е, че има изискване за минимален брой подадени заявления за разкриване на подвижна секция. Те трябва да са не по-малко от 10 в община. Ако хората, които са изявили желание да гласуват под карантина са по-малко, то те отново няма да могат да гласуват.

 

 

 

Обезщетението, предвидено от Европейското законодателство за нарушаване на Конституционните права на човека, като правото на глас, възлиза на няколко хиляди евро.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

парите

Енергийно дружество предупреди за голям проблем със сметките за ток от 1 юли

март 28, 2024
горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024