Политика

ЦИК часове преди изборния ден: Забавихме се с доставката на машини, но ще наваксаме

ЦИК часове преди изборния ден: Забавихме се с доставката на машини, но ще наваксаме

 

6f8544017d8e2fd51b8aaf55b4cee2b5

 

 

Изоставането от графика за доставка на машините ще бъде наваксано и те ще бъдат инсталирани още тази вечер в секциите по места, съобщи БНР.

 

 

 

Няма сериозни сигнали за нарушения в деня за размисъл.

 

 

От ЦИК признаха, че има забавяне на графика, в който машините е трябвало да са в секционните комисии. Говорителят на комисията Таня Цанева увери, че изоставането ще бъде наваксано. Много повече от предишни избори са подвижните СИК, но точният им брой ще се знае утре.

 

 

 

„Ще са много повече, отколкото примерно 2017 г., както в болниците, така и броят на подвижните СИК, а има и такива за карантинирани“.

 

 

 

Няма нарушения в деня за размисъл – предмет на разглеждане от ЦИК.

„Няма жалби, по-скоро има определени сигнали, които ЦИК ги разглежда, като тяхната насоченост е по отношение на нарушения във фейсбук, както е известно, фейсбук не подлежи на контрол от Изборния кодекс“, съобщи Цанева.

 

 

 

Кюстендил

Три секции закри РИК-Кюстендил. Те са в двете болници в Дупница и в болницата за рехабилитация, по-известна като Миньорския дом. Причината – недостатъчен брой на заявилите да гласуват пациенти.

От МБАЛ – Кюстендил няма постъпили заявления за гласуване на карантинирани в двете Covid отделения. Секцията, която там ще се разкрие, е за болните от другите отделения, обясни Механджийски.

 

 

 

В двете болници в Дупница и в болницата за рехабилитация, Миньорския дом, в Кюстендил няма желаещи над 10 души да гласуват и там предварително обявените секции се закриват. Така секциите остават 286 за региона, а избирателите са 130 905.

Само в община Кюстендил ще има изборна секция за карантинирани, след подадени 44 заявления на 28 адреса, както и друга подвижна секция за 28 заявления от хора с трайни увреждания. Днес пристигнаха и вече са монтирани машините за гласуване в 172 секции с над 300 избиратели.

 

 

 

 

Пазарджик

Всички машини за гласуване в Пазарджишка област вече са монтирани в секционните избирателни комисии, обяви говорителят на Районната избирателна комисия в Пазарджик Антони Върбев:

„Логистично имаше забавяне в началото. Към настоящия момент са доставени на съответните адреси. Общо – 321 броя. Машините са монтирани, даже секциите би трябвало вече да са предадени на органите на МВР за охрана. При нас не е получен сигнал за машина, която да не работи или да е в неизправност“.

 

 

 

 

Пловдив

Продължават преназначенията в съставите на много от секционните избирателни комисии на територията на Пловдивска област, съобщи БНР.

Председателят на 17 РИК Дарина Тодорова заяви, че през целия ден постъпва информация за отказали се членове на комисиите, а партиите и коалициите, участващи във вота, предлагат нови хора.

„Огромно количество, цяла нощ ще правим замени, ще ги направим“.

 

 

 

В Пловдивска област, където по списък право на глас имат 293 491 избиратели, са сформирани 542 секции. 440 от тях са оборудвани с машини. Само две са подвижните секции за хората, поставени под карантина.

По-рано от ЦИК съобщиха, че в изборните помещения, в които са разположени секционните избирателни комисии, от 7.00 сутринта и не по късно от 21.00 часа всички камери ще бъдат изключени, а техните обективи – закрити. Решението е на ЦИК и цели да защити тайната на вота.

 

БНР, оф нюз

Политика

More in Политика

тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024