Политика

Човекът, пазил тайните в МВР: Борисов поиска от Костов да управляват държавата заедно. Отговорът бе…

Човекът, пазил тайните в МВР: Борисов поиска от Костов да управляват държавата заедно. Отговорът бе…

d0068172704b401ec58808a856a0a3506bed7d41
Бойко Борисов поиска през 2006 г. да се види с Иван Костов, за да му предложи да управляват държавата заедно. Той му каза: „Не!“. Това разкри за първи път пред Фрог нюз Серафим Стойков, бивш директор на Дирекция “Архив и информация” в МВР. Какви послания е предал Стойков от името на Борисов, можете да прочетете в интервюто му:

–        Г-н Стойков, хора като вас не говорят по медиите.  Вие, обаче сте работили в МВР  с Бойко Борисов. С какви впечатления останахте тогава от него?

 

–        Преди да ви кажа каквото и да е, искам предварително да се извиня и на Иван Костов, и на Бойко Борисов за това, което сега пред вас ще споделя. Не съм ги питал дали са съгласни с моето решение да оглася един, според мен, много показателен случай. Тази случка беше през 2006 година, месец, месец и половина преди президентските избори. Аз отидох в столична община при Цветан Цветанов по личен въпрос. С Цветанов и Борисов се познавахме, работили сме заедно в МВР. След като свърших работа, без да ме пита Цветан се обади на Борисов и му каза, че съм в сградата. Борисов реагира бързо и нареди да отида в кабинета му. Посрещна ме с прегръдки по мъжки. При Бойко Борисов имаше две дами, като едната беше Душана Здравкова. Другата – не я познавах. Пред тримата той ми каза: „Искам да ми уредиш среща с Иван Костов“. Учудих се, защото аз не си „пиех ракията с него всяка вечер“. Обясних, че Костов е малко сложен човек с комуникациите. „Не, искам среща с него“, настоя тогавашния кмет на София. Обещах: „Ще направя всичко, което зависи от мен“.

–        Стана ли ясно защо Борисов толкова настоява за тази среща?

 

–        Слушайте внимателно с какви послания ме прати Борисов да отида и да ги предам на Костов. Първо и основното: „Искам да управлявам тази държава с него“. Стана ми ясно, че още тогава той се готви да застане начело на страната. Второ: „Предлагам му да издигнем кандидат за президент Митко Абаджиев“. И трето: „Един служител от консулския отдел на САЩ,  е наш добър приятел,  сега стана помощник на Хилъри Клинтън“. Демек имаме сериозни позиции в щатското правителство. Викам: „Добре“. И толкова.

–        Успяхте ли да предадете посланията на Борисов?

 

–        С г-н Соколов, Бог да го прости, бях по-близък. Обадих му се и го помолих за среща с Костов. След известно време ми каза: „В петък, в 2 часа да си при него в централата“. Трудно ми беше, защото предварително знаех какво е отношението на Иван Костов към бивши членове на БКП, като мен. Да не говорим за мнението му спрямо бивши щатни служители на ДС, какъвто съм аз. Прие ме той, седнахме. Казах му, че не съм провокатор и съм отишъл при него по волята на кмета, за да му предам, че иска да се срещне с него. Изброих му и трите предложения на Борисов.

–        Как реагира Костов, след като чу желанието на Борисов да е начело на страната?

 

–        Костов се поинтересува откъде се познаваме с Борисов. По предложенията  нямаше никакъв разговор. Само едно ми каза: „Г-н Стойков, ще му предадете, че среща няма да има. Ще ви помоля да му съобщите отговора ми във вторник“. Изпълних желанието му. Звъня на Борисов и точно предадох думите: „Среща няма да има“. Отсреща чух: „Здраве да има“ и прас телефона. От 2006 г. ние повече с него не сме се чували.

–         Защо решихте сега да ни разкажете тази история?

 

–        Защото този човек и днес играе пак такива тънки игри. Той винаги се насочва към силни и можещи хора. Хора с качества и иска да ги прикотка към себе си. Борисов е невероятен прелъстител. Той си въобразява, че всеки би могъл да прелъсти и купи, ако трябва и с пари. Аз се гордея, че тогава не успя да пробие Иван Костов. Единствените хора, които не можа да купи или да прикотка, това са  Иван Костов и президента Румен Радев. Спомнете си след отказа на Костов, какви бяха отношенията на Борисов със синята коалиция. Той просто се гавреше с нея. В момента Борисов хвана Даниел Митов, който е ученик на Костов.

–        Как приемате предложението му Митов да е премиер от правителство на ГЕРБ?

 

–         Струва ми се, че тук повече играе роля факта, че  Митов вероятно стои по-добре навън, преди всичко пред партньорите ни. Вероятно затова се залага на него.

–        Като човек, отговорен за опазването на най-големите тайни в МВР, как реагирахте, когато на бял свят излезе разработката „Буда“, свързана с Бойко Борисов?

 

–        Много години следях и бях сигурен, че това чудо ще избухне в пространството. Как изтече в „Биволъ“ нямам представа. Но винаги съм чакал. Един ден возих мой близък към болницата и чух по радиото в обедните новини, че Яне Янев от РЗС съобщи кой се крие зад псевдонима „Буда“. Казах си – край, стана каквато стана. Това го чаках от много време.  Реално избухна огромен скандал. И накрая какво – Борисов взе за съветник Яне Янев. По този начин той неутрализира враговете си. И Янев клекна. Какво го е съветвал, аз поне не разбрах. Случаите като Яне Янев не са едни и два. Ами един Едвин Сугарев как беше прикоткан?! Ами Надежда Михайлова, Митко Абаджиев?

–        Да не искате да ни кажете, че това е модела, по който премиерът ни действа спрямо противниците си?

 

–        Това са си негови схеми. Той си ги измисля, той си ги реализира.  Недоверчив човек е и не действа с други. Вълк-единак. Само на йота да усети, че може някой да нащърби егото му, ще го смачка. Ще го изхвърли. Той не прощава на никого. И на най-близките си хора няма да прости, когато се накърни неговото голямо его.

–        А чувствахте ли се екип, докато работехте заедно в МВР?

 

–        Истината е, че имах големи неприятности с бившия вътрешен министър Георги Петканов заради Бойко Борисов. Обажда ми се Петканов един ден, късничко беше, към 6-6,30 ч. и ми съобщава по телефона трите му имена. Аз нищо не знаех за този човек. И казва: „Провери ми го!“. Обясних, че няма как да стане веднага, защото дирекцията е затворена и всичко е запечатано. Казах, че имам дежурен по дирекция, той ще извика дежурния по картотека, ще направи справката и ще се обядя, но това няма как да стане по-рано от един час. След като направихме справка, се видя, че той е „чист“ по линия на ДС. И гледайте сега съдба. Тръгвам си за вкъщи и на спирката двама мъже си говорят. Единият каза на другия, че Борисов щял да бъде главен секретар на МВР. Направи връзка и с някаква фабрика. Това ме озадачи. На следващата сутрин помолих шефката на картотеките да провери по другите масиви. И дойде с резултат за „Буда“. Бях раздвоен – трябва ли да се докладва на министъра или не. Служителката предложи да не докладваме, тъй като по закон ние не сме задължени да го направим. Но аз бях сам сред свои, работих в много тежка обстановка. Знаех, че ще ме предадат. Много мислех и реших, че ще докладвам. Не може директорът на дирекция да знае нещо за главния секретар и да си трае. Моето поколение беше така възпитано. Поисках среща с министър Петканов. След два дни отидох в кабинета му с материала. Той погледна и ми каза официално: „Г-н Стойков, аз свалям доверието си от вас“. Мина малко време и трябваше да отида на доклад  при Борисов. Сега да видите каква е съдбата на българския чиновник. Отвратителна бих казал. И Бойко ми вика: „Ти знаеш ли какво ми каза министъра: „ Защитаваш Стойков, ама той знаеш ли какво ми докладва“. И ми показа какво съм му занесъл“. Отвърнах: „Така е. Не те е излъгал. Истина е!“.

–        Как се почувствахте?

 

–        Не можете да си представите до какво състояние ме докараха. Аз съм възпитан по други правила. Но да те предаде министъра? Умът ми не го побираше. В името на какво го направи? Че му дадох тази информация? Какво трябваше да направи един чиновник, когато в ръцете си държи подобно нещо?

–        Как приключи този случай?

 

–        След известно време Петканов ме уволни дисциплинарно. Той беше юридически грамотен човек и  знаеше, че аз ще спечеля делото и съдът ще ме възстанови. Но дали щеше да постъпи така, ако знаеше, че не държавата, а той ще трябва да плати?! Но така е в България – чиновникът е парцал. Всеки го употребява както си иска. Ето така ме предаде един министър.

–        Ситуацията вече е различна, г-н Стойков. Хората вярват, че идва нов модел на управление. Вие не мислите ли така?  

 

–        Много време мина. Това са 12 години. Имам опасения, че обществото така се разложи морално, че надали ще успее отново да надигне гордо глава. Ние сме на дъното. Таково разложение не е било никога. Бойко Борисов вече има опит. Усеща накъде вървят нещата. Достатъчно отмъстителен е. Борисов трудно ще пусне властта, но може би, за да се случи това, трябва да потече кръв. Бойко Борисов е в тежко състояние. Имам сериозен страх да не прибегне към други крайни мерки. Той си беше въобразил, че имам сериозни позиции в СДС. И затова си позволи да ме изпрати с тези послания към Костов. Беше ми казал един път: „Кажи на Петър Стоянов да ме направи генерал, че след няколко месеца идва ГЕРБ“. При него няма спирачки. И той го показа. Дано не съм лош пророк, дано не се случат неприятни неща. Дано Борисов да прояви разум. Но съм сигурен, че няма да се остави.  Ще играе ва-банк.

 

 

Интервю на Катя Илиева, Фрог нюз

 

https://frognews.bg/novini/parvi-pat-chovekat-pazil-tainite-mvr-borisov-poiska-kostov-upravliavat-darjavata-zaedno-toi-kaza-ne.html

Политика

More in Политика

горица

Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер. А какво ще стане, ако и тя откаже?!

март 28, 2024
итн

ИТН върна мандата на Румен Радев. Президентът започва срещи с потенциалните служебни премиери

март 28, 2024
папка

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

март 27, 2024
иво христов

Проф. Иво Христов: Военният конфликт ще се разрасне и ще бъде жесток. Залозите рязко се вдигнаха

март 26, 2024
atanas-atanasov

ПП-ДБ официално предложи на ГЕРБ национален мандат с техен премиер, залата посрещна офертата със смях

март 26, 2024
радевbig_1b5a

Служебният кабинет се оказва по-сложен и от ротацията, задава се нова политическа каша

март 25, 2024