Коментари

40 дни след първа доза на АстраЗенека журналист от Пловдив се зарази от К-19 и ето какво разказва

40 дни след първа доза на АстраЗенека журналист от Пловдив се зарази от К-19 и ето какво разказва

 

53277727_303

 

 

 

Преди известно време Novinite.bg писа история от първо лице за страничните ефекти след имунизация с ваксината на британско-шведската компания Астра Зенека. Свидетелствата бяха на журналиста Стефан Марков (на 36 години).

 

 

 

 

Сега, месец и половина по-късно, след  ваксинация с първа доза на Астра Зенека, се оказа, че Марков се е заразил с COVID-19, въпреки увещанията на експерти, че това е малко вероятно.

 

 

Трябва да се отбележи, че все пак специалистите никога не са твърдели, че ваксината Астра Зенека, която е най-масово прилаганата в България, предпазва на 100% от заразата.

 

 

 

По думите им, между първа и втора доза, не е изключено човек да бъде застигнат от короната, макар да има в организма си вече определено количество антитела.

Увещанията на вирусолозите обаче са, че след прилагането на Астра Зенека рецепиентът си гарантира изцяло, че няма да изкара тежко заболяването, да стигне до болнично лечение и летален край.

 

 

 

 

Вижте какво разказа Стефан Марков за заразяването си с К-19 след първата си доза на „АстраЗенека“. 

 

 

 

Подложих се на „първа игла“ от ваксината Астра Зенека на 19 февруари в РЗИ-Пловдив, възползвайки се от третата фаза на имунизационния процес, в която попадаха и журналистите.

 

 

За страничните ефекти след инжекцията описах подробно в публикация два дни по-късно. 2 седмици по-късно се оказа, че върху мен е приложена доза от т.нар. проблемна партида на Астра Зенека – ABV 5300.

 

 

 

Всички си спомнят, че по света доста хора се оплакаха от тежки странични въздействия след инжектирането, а имаше сведения и за десетки смъртни случаи.

У нас също жена от село Йоаким Груево умря часове, след като бе имунизирана с въпросната ваксина.

Последва период, в който здравните власти в страната ни преустановиха масовата ваксинация с Астра Зенека и изчакаха изследвания, които да докажат, че лекарството има повече положителни ефекти, отколкото отрицателни.

 

 

 

Потвържденията дойдоха и ваксинацията с британско-шведското изобретение продължиха. През това време аз непрекъснато се информирах за новостите около Оксфордския препарат в чужди медии, които публикуваха актуални изследвания.

 

 

 

 

Като цяло изводът от тях бе, че тромбози, вследствие на Астра Зенека са възможни, но са пренебрежително малко на брой, и предимствата от това, че тя предпазва от летален изход са за предпочитане.

 

 

 

 

 

 

 

При нарочно изследване в средата на месец март се оказа, че организмът ми вече е изградил антитела и това ме накара да се чувствам защитен от заразяване.

Естествено, продължих да спазвам противоепидемичните мерки, защото знаех, че имунизираните са протектирани, но пък могат да бъдат разпространители на COVID-19.

 

 

 

Огромна и много неприятна изненада се стовари върху мен в края на месец март. Тогава, в 2 поредни вечери, почувствах неразположение, състоящо се в прекалена умора и най-вече изцяло запушен нос.

Точно последното не ми позволи да спя нормално, но дотогава не предполагах, че иде реч за коронавирус, а смятах, че е лека настинка.

 

 

 

На следващия ден половинката ми, която също имаше различни оплаквания, си направи тест за K-19, който излезе положителен.

Веднага реших да проверя какво се случва и с мен. Взех си електронен код от личния лекар и се се тествах за коронавирус чрез PCR. Той излезе положителен и се самоизолирах у дома.

 

 

 

 

 

 

 

На следващия ден бях карантиниран по телефона от РЗИ-Пловдив. Не ми дадоха обяснение на питането как да се снабдяваме с храна аз, приятелката ми и детето ни, при положение, че майка ми и сестра ми в този момент са в чужбина, а баба ми живее в квартал на другия край под тепетата и е на 81 години, а приятелите ми и съседите се страхуват да не се заразят.

 

 

Оказа се, че институциите си прехвърлят топката, но така и не намират работещо решение. Мила родна картинка, едва ли има изненадани. В крайна сметка е добре, че има големи вериги, които доставят храна до входната врата.

 

 

 

Ето и какво се случва с мен и как се справям с коронавируса: Определено може да се каже, че благодарение на ваксината го карам като лек грип – запушен нос, повърхностна кашлица, лека умора, болки в очните ябълки, но и цялостна загуба на мирис и вкус.

 

 

 

Температура нямам, липсват и други усложнения или признаци за тежко заболяване. Приемам предписан антибиотик – Левофлоксацин, Натаспин за предпазване на сърцето, ударни дози витамин Ц, както и много вода.

 

 

 

Като най неприятни последствия определям трудното заспиване нощем заради носа, както и липсата на обоняние и вкус.

Дали човек яде лимон, боб, скариди, риба или чийзкейк – рецепторите не го долавят и е едно и също. Храненето изцяло е автоматичен процес, на който няма никакъв шанс да се насладиш.

 

 

4-5 дни, след като вирусът ме посети мога да твърдя, че имунизацията точно 40 дни по-рано ме спаси от тежко протичане на заболяването и сега трябва просто да се въоръжа с търпение, за да отмине.

 

 

 

Убеден съм, че без ваксината щях да имам неизмеримо по-неприятни изживявания. Страдам от автоимунно заболяване на червата (ХУХК) и в миналото дори сезонният грип ме държеше на легло поне 10 дни.

 

 

Сега мога да извършвам различни къщни дейности, без да се подлагам на по-тежки физически натоварвания, защото бързо се изморявам и се потя обилно.

 

 

 

Като извод не се сещам за нищо по-логично от това да призова хората масово да се ваксинират. Дали с Астра Зенека, Модерна или Пфайзер – няма значение – сторете го. По този начин щадите себе си и околните, а отговорните общества се отличават с точно това.

 

 

Блиц

Коментари

More in Коментари

събев

Бившият министър на „Промяната“ Николай Събев: ПП-ДБ е средство за удоволствие на сексуален доминант

март 27, 2024
sivilov

Ал. Сивилов: „Терористичният акт е организиран от хора, които не искат войната да спре“. И каза кой има най-голяма полза

март 23, 2024
960x540

Хора без чест и достойнство ни разиграват и мислят, че им вярваме

март 19, 2024
мигри

Трябват масови протести, защото утре, за което някои хора от години предупреждавахме, вече е днес…

март 10, 2024
волгинphpuekalp_800x

Урсула и урсулите с кожата си усещат, че краят на клиширания ЕС наближава

март 7, 2024
ирини

Дъщеря съм на човек, който на 17 години хваща пушка, за да се бори срещу неофашистката хунта в Родината си

март 6, 2024