Политика

НА ЖИВО: Порой от скандали и обвинения тресат последното заседание на комисията по ревизията

НА ЖИВО: Порой от скандали и обвинения тресат последното заседание на комисията по ревизията

big_ccfft

 

 

 

Министърът в оставка на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова се яви на днешното заседание на Комисията по ревизия към 45-ото Народно събрание. В петък тя избяга от заседанието посред въпроси за т. нар. Подпорен хотел в Алепу.

Точно затова народните представители я привикаха да отговаря днес.

 

 

Тогава комисията заседава почти до полунощ. Първо изслуша бизнесмена Светослав Илчовски, след което въпросите се насочиха към Аврамова. Първо депутатите на ГЕРБ опитаха безуспешно с викане, прекъсвания и процедурни трикове да спрат заседанието. В началото Аврамова твърдеше, че няма нищо общо със строежа, след канонада от нажежени въпроси тя постави финала, като избяга от залата.

 

 

В днешното изслушване на министъра в оставка са договорите за Автомагистрали ЕАД, държавния ВиК холдинг и санирането с държавни пари.

 

 

В началото на заседанието председателят на комисията Мая Манолова обяви, че документите, внесени от агробизнесменът Илчовски вече са размножени и ще бъдат обсъдени на закрито заседание.

Манолова попита изпълнителния директор на Автомагистрали Стоян Беличев защо поисканата информация от комисията за договорите на държавната компания до момента не е получена от комисията.

 

 

 

„Доста обемна се оказа информацията 1,2 милиона страници. Готови сме на 90 процента с нея, но така и не получихме указания от комисията, на кого и как и по какъв начин да предоставим тази информация“, каза той пред комисията по ревизията.

 

 

Този отговор очевидно ядоса Манолова.

 

 

Изумително е че има шеф на държавно дружество, който да не знае адреса на парламента, каза тя.

 

 

Намеси се и министър Аврамова.

Не крием информация, но времето беше малко. Но животът е пред нас и идваме да отговорим на въпроси, каза тя.

 

 

 

Калоян Янков от Демократична България веднага я репликира:

„Не криете информация, ама не ни я давате.“

 

 

Ние искахме тези документи за да можем да ви зададем въпроси, добави той.

Това пък доведе до остри реплики от Тома Биков от ГЕРБ.

 

 

 

„Комисията очевидно задава глупави въпроси. Безумно е, че искате толкова много информация. Toва, че комисията е работила глупаво, не значи, че хората трябва да работят денонощно и за две седмици да дадат информация в милиони страници“, каза той.

 

 

 

“Автомагистрали” е един вид буфер, каса, през която преминават пари на българските данъкоплатци. Как се избират изпълнители, какви са цените на изпълняваните дейности, проведени ли са обществени поръчки, какъв е контролът, каква е отговорността? Тези въпроси витаят”, каза Мая Манолова, давайки думата на министъра в оставка Петя Аврамова.

 

 

Според нея обаче проблем при възлагането на договори на Автомагистрали без търг и конкурс проблем няма и че това се случва по Закона за обществените поръчки.

 

 

 

„Имала съм възможност многократно да отговарям и пред Народното събрание, че в закона има такава възможност, дружеството отговаря на всички изисквания, така че АПИ е взело такова решение да възложи на друго държавно дружество това. Автомагистрали са участвали в публични търгове, имат спечелени и подписани такива договори и изпълняват на някои от автомагистралите поддръжка и текущ ремонт. По част от Хемус, от Видин до Ботевград и възлагане на изпълнение на дейностите по укрепване на свлачища са дейности, възложени изцяло по ЗОП. Нека започнем със самото възлагане – наемът на техника и закупуването на материали е практика в строителния процес. Всички фирми работещи в строителството не притежават нужната техника, а наемат. Нормална практика е да се пренаема техника“, каза Аврамова.

 

 

Според нея не трябвало да се правят внушения, „че са давани пари на наши фирми“

 

 

 

„Няма как да кажем, че всичките 400 фирми. с които работи Автомагистрали, са наши“, каза още тя.

 

Според шефа на Агенция Пътна инфраструктура Георги Терзийски АПИ е една от най-проверяваните администрации поради големия обществен интерес и големия обем работа.

 

 

 

„По отношение на възлагането – с изменението на ЗОП през 2016 г., знаете, се даде възможност за възлагане „ин хаус“ на държавни дружества. Това е основанието да сключим договори с фирмата, която отговаря на всички изисквания“, каза той.

На въпрос дали тези 400 договора се третират като подизпълнители, Терзийски каза, че няма основание те да се третират като такива.

 

 

 

„Тези 400 договора, които визирате са и за покупка на химикали и хартия. Това са действащи договори на държавното предприятие. Договорите за наем и покупка на материали са много по-малко. Автомагистрали е получила аванс, всички останали са в БНБ. Става дума за около 30% от цялата стойност, не съм ги смятал“, каза шефът на „Автомагистрали“ Стоян Беличев.

 

 

Манолова веднага го репликира:

„Аз съм! 1 милиард 206 милиона смятате ли, че е нормално да се дават авансово? Нормално ли е държавно дружество без да разполага с техника и материали да стои стотици километри магистрали“, попита тя.

 

 

 

Манолова поиска да знае дали е имало конкурси и как се избират фирмите, с които работят Автомагистрали.

Според министър Аврамова фирмата може да наема различни видове услуги за отделни дейности.

„До 20% са ограничени, останалият мениджмънт е в техни ръце. Очевидно от това което наблюдаваме Автомагистрали си вършат работата. Това не е превъзлагане на дейност“, каза тя.

Очаквайте подробности!

Политика

More in Политика

phpkml1op_559x345

Радев: Изборите ще бъдат истинско изпитание, изкривен е мажоритарният характер на президентския вот

септември 27, 2021
big_33

Методиев: Шансовете на Румен Радев за втори мандат намаляват с всеки ден, по-скоро няма да бъде избран

септември 27, 2021
a41b330c2bf3b3241836ad94123cd474

Над 200 обществени личности издигат Радев и Йотова за втори президентски мандат (ВИДЕО)

септември 27, 2021
цени768x432

Янев предлага компенсиране на бизнеса за цената на тока, но е нужна втора актуализация на бюджета

септември 27, 2021
делян-димитров-750x430

Измама за €30 млн. с избора на строител на газовата връзка със Сърбия, каква е ролята на мъжа на пиарката на Бойко Севделина Арнаудова?

септември 27, 2021
женуряbig_payimage-503525

Бойко към Жени ГЕРБ: Вие сте виновни, че губим избори. Вашите разправии. Не ми се идва при вас

септември 27, 2021