Здраве

Пациенти в ужас: Животоподдържащо лекарство поскъпва тройно, алтернативно в аптеките няма

Пациенти в ужас: Животоподдържащо лекарство поскъпва тройно, алтернативно в аптеките няма

 

a49064264d5432771cd9166da4469aa2

 

 

Лечението на хиляди пациенти у нас е под въпрос заради тройно поскъпване на лекарство. Животоподдържащият медикамент не се покрива от НЗОК и хората са принудени да си го купуват сами. Алтернатива на продукта в аптечната мрежа няма, съобщава „Факти“.

През март 56-годишната медицинска сестра Клавдия Стоилова чува диагнозата „оптикомиелит“ – рядко автоимунно заболяване, водещо до парализа. Съмненията ѝ са, че то е отключено след ваксина срещу COVID-19, тъй като е имала и предходно тежко заболяване – ревматоиден артрит „Седмица след втората игла започнаха проблемите. Обездвижена съм от кръста надолу, с тежки крампи”, разказва тя.

 

 

 

Риск, макар и минимален, за поява на автоимунно заболяване след ваксина – има, казват специалисти, но до момента не е установена такава връзка.

 

 

„Когато се активира имунната система е възможно да бъдат активирани и имунни клетки, насочени срещу нашия организъм, но в повечето случаи това е временно, преходно, с добра прогноза и не се стига до автоимунно заболяване”, казва д-р Цветелина Великова.

 

 

 

Според медици хора с вече едно заболяване по-лесно развиват и второ, но това може да стане и след прекаран коронавирус. Затова и не трябва да се отказват от имунизиране, но само след консултация с лекар. „Това са пациенти, които имат генетична предразположеност и в повечето случаи един вирус, който може да е COVID-19, може да е грип или обикновена настинка да доведе до отключване на друго автоимунно заболяване”, допълва Великова.

 

 

 

За Клавдия на дневен ред сега е борбата с болестта. „Започна ходене по мъките поради налагането на лечение, което не се покрива от здравната каса. Друго лечение няма”, казва тя.

 

 

Причината – в листовката на препарата „Имуновенин“ не е посочена нейната диагноза, затова и държавата не поема разходите. Наскоро цената му е вдигната тройно – от 160 на 416 лв. на кутия. Курс на лечение излиза около 4 хиляди лева, изчислява Клавдия.

 

 

„Много големи групи пациенти са засегнати от това. За много от тях досега беше непосилно да плащат от джоба си този препарат, а сега става напълно невъзможно”, коментира д-р Станимир Хасърджиев.

 

 

Сред пациентите са такива с множествена склероза, лупус и различни други автоимунни заболявания. Нито една от диагнозите не присъства в листовката, въпреки необходимостта от приема му.

 

 

 

„Аз питам кой трябва да изброи тези диагнози, при положение, че предприятието е държавно и абсолютно в правомощията на държавата е да си направи съответните клинични проучвания и да си промени кратката характеристика”, посочва Хасърджиев.

 

 

 

Надеждата на Клавдия е тя и другите пациенти с тежки заболявания скоро да бъдат включени в позитивите списъци и да получават безплатно медикамента. „Не сме безкрайно много – нека да се протегне ръка. Аз нямам никаква алтернатива”, казва тя.

 

 

 

От държавната фирма „БулБио“, произвеждащи препарата, заявиха за NOVA, че ще свалят новата цена, но с малко, тъй като до този момент продуктът е предлаган на загуба. От предприятието обясниха, че включването на повече диагнози към листовката изисква скъпи клинични проучвания, които страната ни не може да направи. Обмисля се обаче вариант това да се случи на база на анализите на други държави.

 

Факти бг

Здраве

More in Здраве

b21f59051726457d93e494317958cfa3

Симптомите на КОВИД-19 са се променили: За какво трябва да внимаваме сега

септември 17, 2021
sarce1

Първи признаци на сърдечен арест

септември 9, 2021
virus3-pixa

Нова надежда: В Израел създадоха лекарство-чудо, което вдига болен от Ковид-19 за 5 дни

септември 6, 2021
virus3-pixa

Ново проучване: Covid-19 не е респираторно, а съдово заболяване

август 25, 2021
phpyvnkin_559x345

Ето какво включва пакетът за домашно лечение на COVID-19 – безплатен за здравно осигурените

август 20, 2021
бира7cbb64dd7e72422891586c9df97d128f

Русенка: Притеснявам се за мъжа ми, пие по 4 литра бира дневно

август 2, 2021