Политика

Янев вика на среща шефовете на службите за сигурност. Рашков иска уволнението им

Янев вика на среща шефовете на службите за сигурност. Рашков иска уволнението им

 

991-ratio-stefan-ianev

 

 

Премиерът Стефан Янев вика на среща шефовете на службите за сигурност

 

Очаква се днес в Министерския съвет да отидат председателят на ДАНС Димитър Георгиев и председателят на Държавната агенция Разузнаване – Атанас Атанасов.

 

Двете агенции са извън системата на МВР и по закон са на пряко подчинение на министър-председателя. Повод за срещата стана сигналът на служебния вътрешен министър Бойко Рашков.

 

 

Оказа се, че в началото на май те са излезли в дълъг неплатен отпуск до септември.

 

 

 

„Отпуските им ще бъдат прекратени веднага, обяви вчера вътрешният министър Рашков и подчерта, че държавата няма как да работи с тези хора“. Причината – „ДАНС е извършвала редица престъпления във връзка с използването на СРС“.

 

 

„Ръководители от висок ранг на служби, които по Конституция са призвани да осигуряват националната сигурност, сменя се правителство, на което трябва да служат, и тях ги няма.

 

 

Излязоха в отпуск по време на жътва – когато трябва да подготвяме избори и да дадем увереност на гражданите, че няма да има измами.  Могат да бъдат върнати на работа и да бъдат освободениСмятам, че това трябва да стане. Не може ръководителите на службите да са в неизвестност„, посочи Рашков и подчерта, че не би могъл да работи с тях.

 

 

 

ДАНС, която аз дълго време наричах агенцията за държавна сигурност, извършваше престъпления във връзка с използването и прилагането на специални разузнавателни средства. Тези престъпления бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам, на какво основание да работя с такива хора?!

 

 

Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления и това са доказани факти. Те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са го скрили с КПКОНПИ, а другият продължава тази политика“, заяви ядосано служебният вътрешен министър.

 

 

 

 

С решаващото участие на предишното правителство редица служители на тази Агенция са настанени на работа и в други структури в държавата – Държавна агенция “Финансов контрол” – Начев, който е служител на тази агенция, една цяла служба има в КПКОНПИ, съставена само от служители на ДАНС – Антон Славчев, трето – Националното бюро за контрол на СРС. И там са настанени двама – Илко Желязков и Пламен Колев“, разкри още Рашков.

 

 

 

 

„Те бяха толерирани от главния прокурор. Как ще искам да работя с такива хора? Онези, които трябва да противодействат на престъпността, извършват престъпления. Но те останаха ненаказани благодарение на главния прокурор, който сега са скрили в КПКОНПИ (Сотир Цацаров, бел.ред.). А другият продължава тази политика.

 

 

 

 

От справка стана известно, че в дълъг отпуск до септември са председателите на Държавна агенция „Национална сигурност“ и Държавна агенция „Разузнаване“.

 

 

 

 

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 6 септември 2021 г. включително. Функциите му изпълнява единият от заместник-председателите на агенцията и оперативното ръководство на контраразузнаването работи.

 

 

Председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Атанас Атанасов е в неплатен отпуск от 7 май 2021 г. до 5 септември 2021 г. включително.

 

Председателят на Държавна агенция „Технически операции“ Цветан Китов е в платен отпуск за обучение – от 5 май 2021 г. до 21 май 2021 г. включително.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

eto-koi-shte-poeme-vremenno-posta-829

Радев освободи Живко Коцев като главен секретар на МВР, ето кой поема временно поста

април 10, 2024
1010x570

Българите от Херсон с видеопослание: Украйна използва български оръжия срещу нас. Спрете доставките за режима в Киев

април 9, 2024
кироооо

Кирил Петков: Не може с някакви снимки на пачки да се замазва нещо по-страшно, връщаме се в мутренските времена

април 9, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
1530x993_264x83_nikolay-denkov_4_

На изпроводяк! Николай Денков се оплака пред западни посланици: Русия е виновна за корупцията в България

април 8, 2024
живко

Ж. Коцев: Знаех, че Марин и Стефан са контрабандисти, поддържах връзки с тях от лоялност към Рашков

април 8, 2024