Политика

Божков съди България в Страсбург за стотици милиони заради лотарията

Божков съди България в Страсбург за стотици милиони заради лотарията

 

ekstradirat-edin-ot-priblijenite-na-vasil-bojkov-ot-dubai-1

 

 

Бизнесменът Васил Божков съди България в Страсбург заради Националната лотария. Това става ясно от публикувана на сайта на Софийския градски съд справка по делото за несъстоятелността на компанията „Ню Геймс“ (№699 от 2020 г.), пише mediapool.bg.

Жалбата до Страсбург вече е изготвена, става ясно от справката. Най-вероятно лотарията ще претендира огромни компенсации от държавата, възлизащи на стотици милиони левове, колкото са претърпените щети от дружеството заради начина на прекратяване на дейността му през миналата година и последващите процесуални действия на държавните органи, някои от които са много спорни.

 

 

 

Скандалът за неплатени около 700 млн. лв. от фирми на бизнесмена Васил Божков избухна преди повече от година след сигнал от неговите конкуренти братя Найденови. Тогава бившият финансов министър Владислав Горанов прехвърли вината за щетата изцяло върху хазартните фирми, които неправилно прилагали закона. Божков пък твърди, че е плащал изрядно не само данъците си, но и рекет на Горанов и бившия премиер Бойко Борисов, в резултат на което законите и наредбите са работили в полза на компанията му.

 

 

 

Освен за данъците и таксите Божков и държавата спорят в съда и за принудителното прекратяване на дейността на дружествата му чрез въвеждането на държавен монопол върху лотариите.

 

 

 

На този етап прокуратурата е предявила срещу бизнесмена и обвинения за 19 предполагаеми престъпления, но и до днес няма внесен обвинителен акт в съда.

 

 

 

Лотарията може да претендира за огромни компенсации

 

 

През февруари 2020 г. лотарията на Божков спря да плаща на участниците в игрите, след като сметките ѝ бяха запорирани от НАП. Дружествата „Ню Геймс“ и „Национална лотария“ АД поискаха да бъдат обявени във фалит. До момента само „Ню Геймс“ е обявено в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд от 6 януари тази година.

 

 

 

В мотивите към решението на съда по търговското дело бяха коментирани тежките последици от внезапното законодателно решение за въвеждането на държавен монопол върху лотариите миналата година.

 

 

 

„Като съд по несъстоятелността обаче, който се сблъсква с търговско-правните, гражданско-правните и социални последици, резултат от законодателното преуреждане на хазартната дейност по отношение на длъжника „Ню Геймс“ АД, не може да не се посочи, че изменението на Закона за хазарта нарушава правната сигурност и създава пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава“, пише в решението.

 

 

 

В него бе посочено, че преди промените в Закона за хазарта дейността на „Ню геймс“ е била доста печеливша. Към края на 2017 г. печалбата е над 108 млн. лв., а в края на 2019 г. тя вече достига над 123 млн. лева, което означава, че лотарията може да поиска огромни компенсации от държавата.

 

 

 

Според магистратите законовите промени са нанесли „огромни и непоправими щети, които не биха могли да бъдат предотвратени по какъвто и да е начин заради тяхната внезапност и дефинитивност“. Според съда непоправима вреда е нанесена и на хората с печеливши билети и контрагентите.

 

 

 

 

Вероятно подобни аргументи ще се използват срещу държавата и по време на делото в Страсбург.

Захари Бахаров претендира хонорар по близо 40 000 лв. на месец.

Още по темата четете ТУК

Политика

More in Политика

171350701868336

Военният Запрянов: Нападението над Иран не застрашавало България, ние нямаме ПВО и разчитаме на НАТО

април 19, 2024
Bojko-borisov-655x346

Борисов гневен на Радев, отрече се от служебното правителство: Да си носи той отговорност!

април 18, 2024
президент

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

април 17, 2024
главун

Главчев маха втори министър – Георги Тахов сменя Кирил Вътев в земеделието

април 16, 2024
кючуков

Любомир Кючуков: Правителството не е експертно, а политическо, външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

април 16, 2024
ezgif-2-b348f3a860

Излагация: Прекъснаха партийна среща на ПП в Пловдив с викове: Стига сте лъгали, Кокорчо / ВИДЕО

април 15, 2024