Политика

Ври и кипи скандал с незаконно подслушване на 32-ма политици, ДАНС започва проверка

Ври и кипи скандал с незаконно подслушване на 32-ма политици, ДАНС започва проверка

 

 

dans

 

 

 

Ври и кипи от началото на деня скандала с незаконното подслушване от страна на ГД “Вътрешна сигурност” и още две служби. СРС са били употребени срещу партийни дейци. От Държавната агенция “Национална сигурност” обявиха – започват проверка.
 

Бързо се разигра днешната сага, след като в ефира на Българското национално радио бомбата хвърли ген. Атанас Атанасов. По-късно стана ясно, че подслушвани са били противници на ГЕРБ, водачи на листи на други партии като “Има такъв народ”, “Изправи се! Мутри вън!” и “Демократична България”. Става дума за 32 лица.

 

 

 

По повод изказването от по-рано днес на съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов, че три служби са подслушвали и следили политици през последните три месеца Рашков призова Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства „веднага да се задейства и да извърши необходимите проверки“.

 

 

 

Той се обърна „да бъдат така добри техните членове и да се самосезират и да не очакват министърът на вътрешните работи да свърши тяхната работа“.

 

 

 

Заради разкритията от ДАНС обявиха, че започват вътрешна проверка.

 

 

„По повод изказани днес (19 май) в медиите твърдения за неправомерно използвани от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) специални разузнавателни средства (СРС) спрямо политици преди проведените на 4 април 2021 г. парламентарни избори в страната в ДАНС е разпоредена вътрешна проверка за изясняване на изнесената информация“, се казва в съобщението от агенцията.

 

 

 

 

„Разбира се, че предстоят нови рокади, но за днес това беше кадровата промяна“ – заяви след среща със състава на ОДМВР-Пловдив служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

 

 

 

Днес зам.-директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Димитър Събчев беше преместен в Районното управление в Раковски, а неговото място ще заеме бившият директор на Първо районно – Петър Тодоров.

 

 

 

Новоназначенията се случват след вчерашните рокади и 12 ареста в Пловдив, включително и на 7 полицейски служители, сред които и началникът на 3 РПУ.

 

 

По повод болничния на директора на ОДМВР Пловдив ст. комисар Йордан Рогачев министърът заяви, че „вече са в контакт“, а Рогачев е в болница, заради което „не можем да предприемем никакви действия като уволнение или наказвания“.

 

 

Рашков заяви още, че нарушенията на седемте полицейски служители са „удар върху авторитета на МВР“, както и че „няма престъпност „с“ или „без“ пагони, има престъпност, а в конкретния случай тя е извършвана от престъпници „с“ и „без“ пагони.“

„Груповата престъпност в структурите на МВР“ се дължи на деморализацията, а „тогава, когато има деморализация отгоре надолу, тя ще стигне и до редовите кадри“, коментира още Рашков и допълни, че „когато виждаме в някои помещения кюлчета със злато… това неминуемо се отразява и на морала на редовия служител„.

 

 

 

 

За откритите машини за гласуване в областни дирекции на МВР Рашков беше категоричен, че ще разпореди „да бъдат прибрани в София, да бъдат проверени и само ако не са манипулирани“, да бъдат използвани на вота на 11 юли.

 

 

 

Решение за охраната на машините за изборите ще има в следващите дни – след обсъждане с ЦИК.

 

Фрог нюз, Оф нюз

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024