Политика

ГЕРБ реве на умряло за уволненията, брани протежетата си по министерства и агенции! ВИДЕО

ГЕРБ реве на умряло за уволненията, брани протежетата си по министерства и агенции! ВИДЕО

fbaec48370696311dbdc35033d96f4e7

 

 

 

ГЕРБ с извънреден брифинг за рокадите на служебния кабинет

 

 

Скоростта и степента на радикализъм на служебното правителство е такава, че има теми, които изискват реакции, каза в началото на брифинга на ПП ГЕРБ зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„Категорично искам да заявя, че съм притеснен силно за случващото се в последните 48 часа на кабинета Радев. Аз бях министър в първия му служебен кабинет и много добре познавам функциите на служебния кабинет – първо, да организира безпристрастни и честни избори и второ, да преведе страната без сътресение, като осигури нормално функциониране на публичния сектор.

 

 

 

Вместо това без анализ и експертиза бяха политически уволнени ръководители на възлови агенции – НАП и Митници. Вие знаете, че тези две агенции са кръвоносната система на финансовия сектор. Тези съкращения доведоха до голямо напрежение в тези две системи. Това може да доведе до рязко спадане на приходите в държавния бюджет“, каза бившият министър на финансите Кирил Ананиев.

 

 

 

„Като член на първия кабинет на Радев на мен ми бяха поставени задачи незабавно да уволня изпълнителните дирекции на НАП и Митниците. Моят отговор беше категоричен, че първо трябва да уволни мен. Второто искане към мен при приет преди седмици бюджет беше да увелича с 300 милиона лева бюджета на МО. Това правилна политика ли е, правилно ли е да се прави това“, възмути се Ананиев.

 

 

 

 Очаквайте подробности!

 

 

Междувременно финансовият министър предупреди, че започват сериозни проверки от НАП

 

 

 

Основните задачи пред НАП и Румен Спецов (новият изпълнителен директор на приходната агенция, б.р.) е да се увеличат приходите, като фокусът да падне върху големите данъкоплатци и да се премахне терорът над малките данъкоплатци. Фокус ще има и върху фирми, които употребяват държавен ресурс, било от държавния бюджет или оперативните програми, и всички техни подизпълнители, защото там са установени сериозни липси. За периода от 2017 до 2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани, 45% не са събрани. Това заяви на пресконференция в Министерството на финансите служебният финансов министър Асен Василев, съобщи Novini.bg

 

 

 

,,Ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост, т.е. само 66,5% са потвърдените изцяло или частично, останалите са отхвърлени. Това означава, че ревизионният акт е издаден. След това има в НАП дали този акт трябва да бъде потвърден или отхвърлен на първа инстанция. След това има и съдебна инстанция. Това говори за качеството на ревизионните актове“, допълни Василев.

 

 

Той обеща в следващите два месеца да има проверки на фирми с големи касови наличности и системно теглене на пари на каса.

 

 

Дали ги връщат, дали касовите наличности са там, или не са там, защо се налагат поредни тегления на големи суми… Всички фирми, които имат такъв тип поведение, влизат в рискова група. Трябва да бъдат сложени под особен фокус на НАП, разясни служебният министър на финансите.

 

 

 

На въпрос защо предишното правителство не е публикувало тригодишната бюджетна рамка министър Василев отговори, че му е било казано, че е трябвало да се помисли за прилагането на допълнителни политики.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024